V Kútoch sa rozhodli obnoviť mužský kútsky kroj. Podľa starých fotografií a ľudí sa podarilo zistiť, že kútsky kroj bol striedmy.

“Základom bola čierna farba, kabát a nohavice s vykrojenými čižmami. Mali pravdepodobne červené lemovanie, červenou niťou boli prešívané nohavice aj kabát. Biela košeľa so stojáčikom a červená šatka okolo krku.” píše Filip Húšťava na obecnom webe Kútov.

Inšpiráciou k znovuobnoveniu kútskeho kroja mu bola tohtoročná skúsenosť z moravského Podlužia. Ako ďalej píše Filip Húšťava “Kroj nie je len časť odevu, je to kultúra, tradícia, ale najmä predmet, ktorý spája ľudí. Chasa, mladí ľudia v krojoch, organizujú hody, plesy, vínky a pri tejto príležitosti pozývajú chasy z okolitých dedín. Okrem spoznávania nových ľudí má krojovaná chasa mladých aj ďalší dôležitý význam. Je to uchovávanie tradície a kultúry regiónu.”

Máte doma staré fotografie, časti odevu, zážitky a spomienky, ako prebiehali slávnosti, zvyky spojené s krojmi? Ozvite sa na adresu: filip.hustava@kuty.sk, richard.drska@gmail.com alebo na telefónnom čisle 0908 583 520 (Filip).

 


.

BM: Ustekana sobota