ZO SZZ Sekule upozorňuje pestovateľov ovocia, že jablone, hrušky, bobulovité ovocie, čerešne, višne, slivky a broskyne sa v tomto čase nachádzajú vo fáze tesne pred kvetom, t.j. vo vývojovej fáze vhodnej na vykonanie prvého preventívneho postreku prípravkom s obchodným názvom “Predjarný postrek”.

Porasty marhúl sú už väčšinou v plnom kvete, preto postrek už nedoporučujeme. V prípade daždivého počasia počas kvitnutia marhúl, ale aj čerešní a višní, je ihneď po odkvitnutí nutné aplikovať fungicídy proti monilióze kôstkovín ako je Sporgon,Horizon, Ornament a iné Prípravok “Predjarný postrek” je možné kombinovať s fungicídmi proti veľkému výskytu múčnatky na jabloniach ako je Discus, Topas, Talent a iné, nakoľko tento zásah sa vykonáva tiež tesne pred kvetom.

Tesne pred kvetom možno vykonať i potrek proti kučeravosti listov broskýň organickými fungicídmi ako je Delan, Syllit a iné, Nesmú sa už použiť meďnaté prípravky! Vyzývame záhradkárov, aby sa vyvarovali opakovaniu predjarného postreku, aby postrek vykonávali za bezveterného počasie vyššou dávkou postrekovej tekutiny za teploty minimálne +10°C, a aby striktne dodržali predpísané dávky.

V prípade akýchkoľvek nejasností využite kontaktný formulár na web stránke:sszsekule.slash.sk alebo sa obráťte na členov výboru ZO.

Alojz Kunštek


.
Toto je čítané

Na brehu Moravy pri Malých Levároch vracajú život mokradiam

Zintenzívnením poľnohospodárskej činnosti a nadmerným obhospodarovaním krajiny najmä po 2. svetovej vojne,…

BM: Ustekana sobota