Nový závod na výrobu drevných panelov prinesie inovatívnu technológiu, efektívne lisovanie a energeticky úspornú prevádzku.

Spoločnosť Swedspan Slovakia, člen skupiny IKEA, oznámila v stredu (13.6.) začiatok výstavby nového komplexu vo výrobnom areáli v Malackách. Výrobca laminovanej drevotriesky rozšíri existujúcu kapacitu závodu o takmer 230 %.

Po analýze investičných možností v malackom závode pristupuje spoločnosť Swedspan k podstatnému rozšíreniu výrobných kapacít. Spoločnosť plánuje vybudovať novú výrobnú jednotku, ktorá by mala existujúcu nahradiť od prvého kvartálu 2014. Výstavba sa začína dnešným odhalením základného kameňa. Práce sa v nadchádzajúcom období sústredia na terénne úpravy, budovanie infraštruktúry, ako aj rokovania s potenciálnymi dodávateľmi technológií.

„Nové výrobné priestory podstatne rozšíria výrobu v Malackách a tiež prinesú ekologickejší a úspornejší proces výroby,” hovorí Janis Lencévičs, generálny riaditeľ Swedspan Slovakia, ktorý je zároveň zodpovedný za projekt výstavby.

Investícia do nových výrobných priestorov presiahne 100 miliónov eur a prinesie nárast výroby z dnešných 160 000 na 375 000 m3 drevotriesky. Inštalované technológie umožnia vyrábať dosky pre dyhovaný aj čalúnený nábytok, rovnako ako dosky potiahnuté fóliou a voštinové dosky. Investícia garantuje udržanie pracovných miest pre aktuálne 140 zamestnancov.

Environmentálne orientovaná výroba
Stratégiou spoločnosti Swedspan je výroba tzv. ľahkých dosiek s dôrazom na nízku produkciu emisií a nízke výrobné náklady. Výroba ľahkých dosiek prinášajú oproti klasickým drevovláknitým doskám výraznú úsporu spotreby dreva, energie a chemických látok. Rovnako tak logistika takýto materiálov je jednoduchšia a menej zaťažuje životné prostredie.

„Za rozšírením malackého závodu je zámer implementovať inovatívne technológie, ktoré pri optimálnych nákladoch minimálne zaťažujú životné prostredie. Nedávne otvorenie závodu v poľskej Orle, ktorý vyrába ultratenké dosky, ako aj  investícia v Malackách ukazujú tento smer, ako aj dôležitosť tohto regiónu pre naše výrobné kapacity,” hovorí Christian Schwarz, prezident Swedspan Group.


.
Toto je čítané

Na diaľnici D2 pri Kútoch platí dopravné obmedzenie

Od pondelka (22. 4.) 10.00 h bude v úseku medzi 4,9. a…

BM: Ustekana sobota