Po prvýkrát sa Eurogym konal v Lisabone v roku 1993. Ide o medzinárodný Európsky festival gymnastiky konaný každým rokom v inom európskom meste.

Minulý rok to bolo Lausanne. Tento rok portugalské mesto Coimbra privítalo účastníčky z Holíča, reprezentujúce tanečnú skupinu Cres a TJ Sokol Holíč. Program Eurogymu zahŕňa, okrem iného, otvárací a záverečný ceremoniál, galavečery, rôzne fóra, neskutočný počet tanečných a gymnastických choreografií a workshopov a veľa, veľa zábavy. Na svoje si prišli nielen tanečníci, ale aj choreografi. Tanečníci si užívali každý deň aplaus na vystúpeniach v rôznych častiach mesta, a zasa choreografi si načerpali inšpiráciu na rozmanitých workshopov, počnúc klasickou a modernou gymnastikou, aerobikom, moderným, scénickým tancom atď. Počas prázdnin vôbec neoddychovali a statočne reprezentovali naše malé skromné mestečko Holíč nasledovné účastníčky pod vedením choreografky Ingrid Papánkovej: Lucia Valachovičová, Dagmar Dittrichová, študentky Anička Škurková, Lucia Žilínková a Henrieta Hrušecká – dámy – veľká VĎAKA.

Slovensko reprezentovali na Európskom festivale gymnastiky, ktorý bol určených pre mladých od 12-25 rokov, len 2 tanečné skupiny z celej SR: Slávia Trnava a naše Holíčanky. Oficiálne vystúpenia boli v dňoch 15.-19.júla a popritom tom všetkom sa stíhali zúčastniť každého workshopu. Pre našu šešticu to bolo veľkým prínosom, pretože nazbierali veľa inšpirácií, zoznámili sa aj s ďalšími medzinárodnými tímami, videli a porovnali iné tanečné a gymnastické choreografie, oboznámili sa s inými kultúrami, zvykmi a tradíciami a hlavne si vybrúsili sebadisciplínu, toleranciu a zvýšili si chuť viac na sebe pracovať a naďalej sa zúčastnovať podobných akcií a budúceho festivalu. Každá minca má dve tváre, čiže spomínať, že to bolo fyzicky veľmi náročné asi nemusíme – doobeda workshopy a poobede vystúpenia. Európsky výbor všetko starostlivo a organizačne veľmi dobre pripravil, postarali sa na vysokej úrovni nielen o nás, ale aj o ďalších 4000 účastníkov z rôznych kútov Európy.

Druhé veľké ĎAKUJEME patrí Mestu Holíč a VÚC Trnava za finančnú podporu.

Bibiána Surová, TJ Sokol Holíč


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota