Ryba vyzbrojená bodnou zbraňou, ktorá môže tvoriť až tretinu dĺžky jej tela, vzbudzuje rešpekt. Domovom mečiara obyčajného je ale našťastie otvorené more, takže nečakaného stretnutia v rámci letnej dovolenky sa obávať nemusíte. Jedinečnú šancu zoznámiť sa s veľkou rybou zblízka však dostali Devínskonovovešťania v rámci akcie veľkoobchodu METRO The Big Fish Day.

Mečiar obyčajný obýva teplé moria na celom svete. Patrí k najrýchlejším plavcom v oceáne a je obľúbeným, aj keď náročným súperom športových rybárov. Hornú čeľusť má premenenú na dlhý meč, ktorý používa pri love, no prebodnúť ním vraj dokáže až 10 cm hrubú dosku, v horšom prípade pri divokom súboji na udici aj stenu člna. Svojmu neprehliadnuteľnému bodcu vďačí aj za odborný názov Xiphias gladius – prvá časť totiž odkazuje na slovo „meč“ v gréčtine, druhá v latinčine.

Mäso mečiara je v gastronómii veľmi cenené pre svoju kvalitu aj chuťové vlastnosti. V piatok siedmeho septembra sa o tom mohli presvedčiť aj zákazníci predajne METRO Devínska Nová Ves, ktorí v rámci akcie zameranej na priblíženie spracovania veľkých rýb mohli ochutnať lahodný grilovaný steak z takmer meter a pol dlhého morského obra. Z mečiara, ktorého pre Devínskonovovešťanov vylovili v španielskom mori, totiž pracovníci oddelenia rýb pred početným publikom nafiletovali až 14 kg čistého mäsa. Časť putovala priamo na gril, zvyšok sa vo forme čerstvých steakov rýchlo rozpredal a ako aktuálna špecialita určite potešil chuťové poháriky zákazníkov v bratislavských reštauráciách.

Dostali ste na neobvyklú rybiu pochúťku chuť aj vy? METRO Devínska Nová Ves svojim zákazníkom ponúka takmer sto druhov morských i sladkovodných rýb a morských plodov. „Naša ponuka rýb je v regióne bezkonkurenčná,“ hovorí riaditeľ METRO Devínska Nová Ves Marián Zeleňák a dodáva: „Všetky naše ryby sú od výlovu, cez dopravu až po samotný predaj neustále monitorované, aby sme zachovali ich stopercentnú čerstvosť a najvyššiu kvalitu. Zákazníkom navyše radi poradíme nielen pri výbere, ale aj s prípravou našich rýb!“

Lenka Čepková


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú premnožené hlodavce, obce a mestá musia deratizovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici vyzval obce a…

BM: Ustekana sobota