V Malackách sa na budúcu sobotu 29. septembra pripravuje zaujímavá súťaž v atletických disciplínach. Okrem tradičného Memoriálu Milana Škvaridla v skoku do diaľky pripravujú malackí organizátori aj bežecké preteky, v ktorých sa dokonca bude útočiť na časy svetových rekordérov.

Celý projekt dostal priliehavý názov Malacká stíhačka a má za cieľ prispieť k zbližovaniu ľudí z Malaciek a okolia k atletike. Kráľovná športov ponúka široký výber disciplín. My pripravujeme na pilotný ročník niekoľko atraktívnych behov, ktoré ešte obohatíme tradičným skokanským podujatím,“ vraví riaditeľ pretekov Jakub Valachovič.

Proti rekordérom
Na dráhe v areáli Základnej školy Záhorácka sa budú behať štafetové behy na 4×250 a 3×500 metrov. Súčty týchto vzdialeností spolu tvoria 1000 a 1500 metrov. Tímy budú bojovať nielen o celkové prvenstvo, ale čerešničkou na torte by bolo prekonanie svetového rekordu jednotlivcov v spomínaných disciplínach. „Relatívne jednoduchšie je prekonať svetové maximum mužov a žien na 1000 metrov, keďže tím na to bude mať až štyroch členov. Pokoriť bájny rímsky rekord Maročana Hichama El Guerroua na 1500 metrov už bude náročné, keďže by sa museli zísť traja disponovaní jedinci, ktorí vedia bežať päťsto metrov s prehľadom pod 1:10 min. Aj preto sme sa rozhodli, že odmena pre také družstvo bude hodnotnejšia, ako pre družstvo na 4×250 m,“ upresňuje J. Valachovič. Vekové kategórie podľa neho nehrajú úlohu, jediné striktné delenie bude na ženské a mužské pohlavie.

Behy aj skoky
Z individuálnych bežeckých disciplín vyznieva zaujímavo aj stíhačka s názvom Posledný je z kola von. Ide o súťaž, v ktorej po každom kole vypadne minimálne jeden pretekár. „Bežne sledujeme vytrvalecké disciplíny, v ktorých diváci vyčkávajú celé minúty, kým príde na záverečný finiš. Eliminačná súťaž je atraktívna pre bežcov i divákov. V každom okruhu vypadne ten, kto dobehne posledný alebo tá skupina pretekárov, ktorá dobehne s viac ako dvadsať sekundovou stratou na víťaza kola. Súťaží sa na 200 metrovej trati. Päťdesiat metrov je určených na vydýchanie sa. Takýto súboj si vyžaduje nielen fyzické sily, ale aj zodpovedajúcu taktiku a rozum,“ domnieva sa J. Valachovič. Posledným behom programu bude Cooperov test, čiže dvanásťminútovka. „Tu predpokladám, že by mali zbystriť pozornosť aj ostatné športové kluby v Malackách, pre ktoré by test mohol byť súčasťou tréningového procesu. Priamo počas pretekov vyvesíme aj informácie, z ktorých si bežci sami budú vedieť vyhodnotiť, akou vytrvalosťou disponujú.“ Skokanský Memoriál M. Škvaridla je poslednou súťažnou disciplínou programu. „Skokani bez rozdielu veku a pohlavia budú spoločne bojovať v skoku do diaľky. Každý má šesť pokusov a neobmedzený čas na to, aby svoj pokus vykonal. Celé preteky majú mať formu exhibície a slúžia ako rozlúčka s dráhovou sezónou,“ vysvetľuje J. Valachovič.

Kto na akcii?
Z pretekárov, ktorí sa na akcii predstavia treba pravda rátať s domácimi hviezdami. Súťažiť budú obe úspešné slovenské reprezentantky AC Malacky Eliška Chvílová a Monika Baňovičová, ktorých súboj v diaľke by mohol byť ozdobou akcie. Účasť avizujú aj niekoľkí mládežnícki kvalitní slovenskí šprintéri, ktorí sa budú snažiť dať dohromady družstvá na štafetu. Zaujímavosťou bude prítomnosť hendikepovaného športovca, vozíčkara Matúša Michala z Bratislavy, ktorý má ambíciu stať sa úspešným paraolympionikom. Mal by sa predstaviť v dvanásťminútovke. „Oslovili sme viacero atletických klubov na Slovensku i v Českej republike a už sa máme niekde potvrdenú i účasť. Ide však o prvý ročník a myslím si, že účasť nebude vysoká. Prioritou je teraz, aby súťažili malackí športovci. Mám pozitívne odozvy od hádzanárov, volejbalistov i basketbalistov. Vyzývam aj ďalších športovcov, či už registrovaných alebo amatérskych, aby k nám v sobotu prišli a súťažili tiež,“ uzatvára J. Valachovič. Oficiálny začiatok je o 13:00, keďže súťaže ale začínajú už od 13:30, usporiadatelia odporúčajú ľuďom, aby na ZŠ Záhorácka chodili s dostatočným predstihom i pre potreby prezentácie. Štartovné sa neplatí.

–TK AC–


.
Toto je čítané

Futbal: Skalica vyhrala tretí zápas v rade

Futbalisti MFK Skalica zvíťazili na ihrisku MFK Zemplín Michalovce 3:1 v sobotňajšom…

BM: Ustekana sobota