Vyšetrovateľ kriminálnej polície zo Skalice obvinil 26 ročného štátneho príslušníka Vietnamu z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

Obvinený muž sa 25. novembra o 18.30 h viezol ako spolujazdec v aute taxislužby, ktoré si najal na cestu z Českej republiky na Slovensko. Na hraničnom priechode Brodské bola realizovaná kontrolná súčinnostná akcia zložiek polície a finančnej správy, pričom práve hliadka polície náhodne zastavila a kontrolovala vozidlo taxislužby. Vodič sa podrobil dychovej skúške a kontrole dokladov. Policajti skontrolovali aj spolujazdca, pričom počas kontroly zistili, že je na neho vyhlásené pátranie za účelom vyhostenia zo schengenského priestoru.
Zároveň colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy v sprievode služobného psa vycvičeného na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok vykonali kontrolu v interiéri vozidla. Počas predmetnej kontroly služobný pes označil priestor zadných sedadiel vozidla, na ktorých sa nachádzali dva cestovné kufre.

Následnou vykonanou prehliadkou vozidla bolo zistené, že práve v cestovnej batožine sa nachádzali podozrivé látky. V cestovných kufroch boli uložené po dve hermeticky uzatvorené igelitové vrecia s obsahom sušeného rastlinného materiálu s celkovou hmotnosťou 20 kg.
Predbežná expertíza Kriminalisticko-expertízneho ústavu potvrdila, že ide o rastlinu konopy, z ktorej by bolo možné vyrobiť minimálne 40 tisíc jednorazových dávok drogy. Hodnota zaistenej marihuany na čiernom trhu by sa pohybovala od 68 tisíc až do 100 tisíc Eur. Policajný vyšetrovateľ 26 ročného štátneho príslušníka Vietnamu obvinil a spracoval podnet na jeho väzobné stíhanie. V prípade dokázania viny mu za tento skutok hrozí trest odňatia slobody na pätnásť až dvadsať rokov.

Martina Kredatusová


.

BM: Kralici