Malacké Divadlo na hambálku má za sebou ďaľšiu premiéru novej hry. Tentoraz ide o detektívku Roberta Thomasa: Osem žien. Pri tejto príležitosti poskytol režisér Vlado Zetek rozhovor.

Nové predstavenie malackých ochotníkov je detektívka. Prečo padol výber práve na tento žáner?
Vždy hovorím, že odkrývame nové možnosti a hľadáme niečo iné. Prekračujeme tak kopce a vrchy, aby sme sa posunuli niekam ďalej. Komédií bolo dosť, mali sme už aj tragédiu a detektívka tu ešte nebola. Navyše vo všeobecnosti je tento žáner veľmi lákavou záležitosťou.

Po hrách Ženský zákon a Všetko o ženách prichádza na rad Osem žien. Ide už o tretie predstavenie o ženách…
Asi mám slabosť pre ženy (smiech). Nie, dôvodom je napríklad to, že máme v súbore viac žien a každá si chce zahrať. Vždy je problematické nájsť hru, ktorá spĺňa kritériá obsadenosti, aby sa vystriedali všetci. Hry o ženách vyberám aj z ďalšieho dôvodu, veď predsa práve ony hýbu svetom. Muži sa môžu hrať na veľkých politikov a na riaditeľov zemegule, ale o všetkom aj tak rozhodujú ženy. Fascinujú ma aj z toho hľadiska, že ženy sú tie, ktoré privádzajú na svet deti a na druhej strane sú schopné robiť úplne nečakané veci, ako je to aj v tejto hre.

Osem žien je aj názov filmu. Inšpirovali ste sa ním pri režírovaní vašej detektívky?
Nemám rád, keď vidím veci, ktoré boli urobené už predo mnou, aby ma to potom nejakým spôsobom neovplyvňovalo. Film Osem žien som videl, dokonca dvakrát. Snažil som sa preto vyhnúť tomu, aby sa naň naša hra podobala a myslím si, že sa mi to aj podarilo. Minimálne tým, že jednu predstaviteľku vo filme hrá černoška a my černošku nemáme. Tiež nespievame pesničky. Som rád, že je naše predstavenie iné ako film a dúfam, že bude o to zaujímavejšie.

Na čo sa môžu diváci tešiť?
Osem žien je skôr na zamyslenie. Diváci nemusia riešiť sudoku v bulvárnych plátkoch, ale stačí si prísť vyriešiť rébus k nám do divadla. Môžu sa tešiť na napätie, lebo rozuzlenie je naozaj neočakávané. Rovnako verím, že všetkých „prilepia“ na sedadlá herecké výkony našich herečiek, samotný príbeh, ale aj atmosféra malackého kina. Nechcem však prezrádzať, čo všetko sa tam bude odohrávať, nechajte sa prekvapiť.

Aké má divadlo s touto hrou ambície?
Divadlo na hambálku má len jednu jedinú ambíciu, ktorú by malo mať asi každé divadlo, a to spokojné a rozžiarené oči plnej sály divákov. To je celé.

Najbližšie si môžete predstavenie Osem žien pozrieť 27.3. o 19.00 hod. Ďalšie máme naplánované na 10.4., taktiež o 19.00 hod.

via: divadlonahambalku.sk

Pridaj komentár

.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota