Seničan Janko Slezák divadlo nenávidí a miluje zároveň. Na javisku chce hrať, spievať a tancovať, teda robiť všetko, čo má rád. Na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, v ateliéri Jany Janekovej, vyštudoval odbor muzikálové herectvo.


Dnes ho pomaly pozná každý. V mnohom za to môže slovenský Jánošík, v muzikáli Na skle maľované z produkcie Novej scény, ten zbojník a milovník, ktorého takmer tridsať rokov stvárňoval Michal Dočolomanský. Odohral nespočet muzikálových postáv. Mnohí ho vôbec nepoznajú z divadla, ale z tanečnej scény ako člena skupiny SCREAM a vicemajstra sveta v hip-hope skupinách či speváka rocku, popu a soulu.

Aké pracovné úspechy sa ti podarili v pracovnej oblasti počas končiaceho roka 2012?
Okrem veľmi úspešného turné Ôsmeho svetadielu, pracujem na premiére jedného z najprestížnejších diel na svete. Je to rocková opera RENT s kapelou, v réžii Martina Čičváka a hudobnom naštudovaní Tóna Popoviča, kde hrám jednu z hlavných postáv – filmár Mark Cohen. Inak na foto na plagáty som oslovil vášho Kuba Matejoviča. Prvý krát som bol pri fotení v pohode. 🙂 Inak to neznášam a hanbím sa. Mám po premiére muzikálu Pomáda v HTS, kde hrám tiež jednu z hlavných postáv – Keneckie, ako hosť v pražskom caste. A od januára pracujem na Tybaltovi v najúspešnejšom súčasnom francúzskom muzikále Rómeo a Júlia. Oba režíruje Janko Ďurovčík.

Foto: Kubo Matejovič

Nájdeš si čas aj na súkromné aktivity?
Hmm,  momentálne veľmi málo. Ale keď mám čas, tak to sú rodina, naj kamaráti. Snažím sa pravidelne cvičiť, športovať, čítať, vzdelávať sa v cudzích jazykoch a v odbornej literatúre hádam každej oblasti, o ktorej viem málo, a som magor do fantasy. Potom ma baví robiť u nás doma na hospodárstve – sad, zahrada, proste všetko, čo je treba, som totálne nemestský typ a v meste mienim len pracovať, v žiadnom prípade žiť. A chcem si nájsť čas na regeneráciu a začat robiť nejaké bojové umenie.

Kde tráviš vianoce a nový rok? Aké zvyky sa u vás v rodine udržujú počas vianoce?
Vianoce jedine doma. Jedlo – veľa a moc, rozprávky hlavne staré české a slovenské – veľa a moc. Inak večera, stromček, koláče, všetko úplne tradičné, tak sa mi to páči a inak to ani nechcem… to sú pre mňa Vianoce, v tomto som totálne staromódny, žiadne novoty a amerikanizmy neobľubujem, práve naopak, úplne mi vadia. Silvestra mám pracovného, bohužial, peniaze potrebujem… inak sa všeobecnému ošialu vyhýbam, najradšej som niekde na chate pri krbe.

Dávaš si do nového roka predsavzatia?
Nie, nedávam. Ja keď niečo chcem, tak to urobím aj bez Silvestra. 🙂

Čo zaujímavé v pracovnej a súkromnej oblasti ťa čaká v roku 2013?
O profesii som ti už napísal, a dúfam, že to pre ďalší rok ešte nie je všetko a mienim na sebe neustále makať, lebo ja sa cítim remeselne len na štarte a rozhodol som sa zabrúsiť aj inam. V súkromnej oblasti, mienim na sebe neustále makať, rovnako ako v profesii. A celé leto budem venovať jednomu velikánskemu dobrodružstvu. To prezradím až bude všetko pripravené a Myjany to prezradím ako prvému médiu. Naznačím len, že to bude veľmi bohumilá činnosť a pravdepodobne nie na Slovensku.

Poprosím ťa o novoročný vinš pre čitateľov Záhorí.sk – správy z vašej ulice do nového roku?
Zdravieeee!!! 🙂 a večnú pravdu z Pyšnej princeznej: “Nad nikoho sa nepovyšuj a pred nikým sa neponižuj.”
Inak ja som mal vzťahovo ťažký rok, plný lží, podvodov, zneužívania mojej osobnosti… a zistil som, že to je len moja chyba, lebo som sa nechal zmanipulovať vo viere, že robím správnu vec. Občas treba počúvnuť aj referencie od ľudí, ktorých si vážime, netreba sa o všetkom presvedčovať sám. Čítal som jednu knihu od Richarda Bacha, kde stojí: ” Kamkoľvek povedie tvoja cesta, vždy buď sám k sebe úprimný.” Vyriešené, podtrhnuté… Nikto z nás sa nebude ospravedlňovať za svoje názory a pocity a už vôbec nie niekomu, kto elementárnu ľudskú slušnosť zamieňa za formálne konvenčné zdvorilosti a “charitu” teda “lásku”. Urobte si pekný váš svet, takýchto ľudí do neho nepúšťajte. 🙂

[youtube 7jVlzAqVK4s] [youtube -GZHOGRS8BY]

.

BM: Festival Záhrad