Videá v článku! Aj tento rok Mestské centrum kultúry ponúka „koštovku“ z medzinárodného festivalu Jeden svet.

V stredu 20. 2. 2013 od 19.00h premietneme filmy k aktuálnym témam. Diváci sa môžu tešiť na jedinečný pohľad na hospodársku a spoločenskú krízu v Grécku očami 14 kameramanov a fotografov. Film „Prizmou gréckej krízy“ nakrútili priamo grécki tvorcovia. „0800 800 818“ je film o obchodovaní s bielym mäsom, do ktorého môže padnúť ktokoľvek. Tento film vytvoril slovenský režisér. Večer uzavrieme pohľadom na ekologickú katastrofu, ktorá prebudila z letargie usporiadanú japonskú spoločnosť. „Japonsko po Fukušime“ vytvoril nemecký tím filmárov. Festival Jeden svet v

Malackách ponúka spoločenské témy, ktoré sa nás v globálnom svete dotýkajú. Veríme, že sme pre vás vybrali zaujímavé témy a aspoň takouto skrátenou formou priblížime už 13. ročník medzinárodného festivalu Jeden svet.
Vstupné je 2,50€, pre členov FK 1,50€.

zdroj: MCK

Prizmou gréckej krízy
Hospodárska a spoločenská kríza v Grécku z pohľadu 14 kameramanov a fotografov.
Nikos Katsaounis, Nina Maria Paschalidou / Grécko / 2011 / 62 min.

[vsw id=”IUqbC84z-RI” source=”youtube” width=”570″ height=”321″ autoplay=”no”]

V decembri 2008 v Aténach polícia zastrelila pätnásťročného študenta Alexandrosa Grigoropoulosa. Jeho vražda bola spúšťacím mechanizmom masových protestov v Grécku a v niektorých ďalších európskych štátoch. Za týmto prejavom nespokojnosti však bola skôr dlhotrvajúca hospodárska a spoločenská kríza. Na začiatku roku 2010 sa štrnásť fotografov a kameramanov rozhodlo, že sa ju pokúsia zachytiť zo svojho uhla pohľadu. Vo všetkých kútoch Grécka skúmali, ako sa v posledných rokoch zmenila nálada ľudí, životné prostredie a ekonomická situácia. Autori načúvali starým ľuďom, prisťahovalcom z Egypta či vodičom kamiónov, politológom aj historikom. Výsledkom je pestrá mozaika názorov, ktorých spoločným menovateľom je frustrácia z politiky, nefungujúcich verejných inštitúcií, zadĺženosti a zničenej krajiny. Ale tiež nádej, že súčasné problémy sú cestou k novému smerovaniu krajiny. „Potreba tvoriť niečo nové vychádza z hladu, nie z plného brucha. Verím, že kríza je dobrá,“ hovorí v závere profesor výtvarného umenia v Aténach.

0800 800 818
Dokumentárny film o obchodovaní s ľuďmi
Do pasce obchodníkov s ľuďmi môže padnúť ktokoľvek z nás.
Marcel Pázman / Slovensko / 2011 / 29 min.

[vsw id=”qzlJXMkIgnA” source=”youtube” width=”570″ height=”321″ autoplay=”no”]

Obchod s ľuďmi je popri obchode s drogami a so zbraňami jedným z najvýnosnejších nelegálnych obchodov na svete. Pre obchodníkov je to biznis ako ktorýkoľvek iný – jediným rozdielom je, že tovarom sú ľudia. Obchodníci ich zneužívajú, vykorisťujú a nútia rôznymi – i neľudskými spôsobmi a prostriedkami – len aby na nich zarobili. Metódy obchodníkov sú čoraz sofistikovanejšie a spôsoby získavania nových obetí čoraz zákernejšie. Do pasce obchodníkov s ľuďmi môže padnúť ktokoľvek z nás. Odhaduje sa, že len v Európe sa stane obeťami obchodovania s ľuďmi každoročne 250 tisíc ľudí. Film predstavuje tento akútny problém našej spoločnosti na reálnych príbehoch reálnych ľudí. O svojich osudoch hovoria obete – muž nútený žobrať v Taliansku, žena donútená pracovať bez mzdy v Anglicku, muž vykorisťovaný na stavbe v Anglicku a žena donútená pracovať v sexbiznise vo Švajčiarsku. Aké ľahké je spadnúť do osídiel obchodníkov s ľuďmi, by mohli rozprávať ďalší, ktorí uverili fiktívnej pracovnej agentúre. Film vznikol s finančnou podporu Rady vlády SR pre prevenciu kriminality, Audiovizuálneho fondu, Veľvyslanectva Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a Veľvyslanectva Holandského kráľovstva v Slovenskej republike.

Japonsko po Fukušime
Ekologická katastrofa, ktorá prebudila z letargie usporiadanú japonskú spoločnosť.
Julia Leser, Clarissa Seidel / Nemecko / 2011 / 72 min.

[vsw id=”hMlxIJivMlk” source=”youtube” width=”570″ height=”321″ autoplay=”no”]

Aká závažná udalosť by prebudila z letargie tradičnú, usporiadanú japonskú spoločnosť? Tak znie ústredná otázka dokumentárnej snímky Rádioaktivisti: Japonsko po Fukušime nemeckých režisérok Julie Leser a Clarissy Seidel. Na pozadí vlny protestov proti atómovej energetike, vyvolaných katastrofou vo fukušimskej elektrárni, ktorých sa v prvej polovici roku 2011 v Tokiu zúčastnili desaťtisíce ľudí, odkrýva film sociálne a kultúrne zmeny, ktorými japonská spoločnosť v súčasnosti prechádza. Snímka si v názve pohráva s dvomi témami, ktoré hýbu krajinou vychádzajúceho slnka: rádioaktivitou, spojenou práve s tragédiou vo Fukušime, a aktívnym prejavom nesúhlasu s usporiadaním, hodnotami a vývojom súčasnej japonskej spoločnosti. Snímka je tiež zaujímavou sondou do sveta bujnejúcich alternatívnych subkultúr, ktorých zástupcovia sa nechcú uspokojiť s konzumnými hodnotami väčšinovej spoločnosti. A ako ukazuje film, ich hlas je v dnešnom Japonsku stále silnejší.


.

BM: Kralici