Dnes večer na viacerých miestach na Záhorí pochovávajú basu. Popolcovou stredou začne 40 dňový pôst. 

Pošlite nám fotografie a videá osláv fašiangov na vašej ulici na: info@zahori.sk

História fašiangov
V minulosti sa Fašiangy začínali po Troch kráľoch a trvali do Popolcovej stredy. Fašiangy tvoria prechod medzi zimou a jarou. Počas fašiangu sa prijímali mládenci do skupiny, učni sa preraďovali v cechoch, konali sa dedinské tancovačky, divadlá a svadby. Spravila sa zabíjačka (fašiangy boli tradičným obdobím zabíjačiek), napiekli sa koláče a hneď bola ruka v rukáve.

Fašiang v Borskom Mikuláši: Pochod šablárov po dedine. Foto: Ľubomír Jánoš

Celé obdobie najmä však sviatočný čas posledných troch dní bol vyplnených zábavami, nadmerným pitím a jedením, parodovaním svadieb, pohrebov, súdov, cirkevných kázní, richtárov, farárov, sudcov, žobrákov. Dosahovala sa tak karnevalová atmosféra založená na zábave. Limitovane bola zrušená nadradenosť mužov. Správanie vytváralo akoby svet naruby.

Fašiang v Borskom Mikuláši: Pochod šablárov po dedine. Foto: Ľubomír Jánoš

Fašiangové obchôdzky vykonávali prevažne v maskách predovšetkým muži a mládenci. V slovenskej tradícii sa vyskytujú prevažne masky medveďa, kozy, turoňa, ukazovať mali mužské sily plodnosti. FAŠIANG – Názov je odvodený z nemeckého slova Varschang a označuje v pôvodnom jazyku posledné dni pred pôstom.


Fotografia z roku 1968 zobrazuje jednu z posledných osláv fašiangov v Moravskom Svätom Jáne.

Pridajte do komentárov termín a miesto pochovávania basy u vás

Pochovávanie basy
V predvečer začiatku pôstu (popolcovej stredy) sa pochovávala basa (tradičný slovanský zvyk), ktorým oslavujeme koniec zimy a vítame príchod jari, teda obdobia, kedy sa príroda pripravuje k novému životu a kedy sa rodí najviacej detí.

Popolcová streda
Na popolcovú (škaredú) stredu sa dodržiaval silný pôst. Dnes sa môžete najesť 1-krát do sýta a 2-krát do polosýta. V tej dobe sa mohli najesť 1 raz do sýta, aj to len mliečne a múčne jedlo bez použitia masti. Aj počas celého pôstneho obdobia sa ľudia stravovali striedmo, zdržiavali sa mäsitých jedál, trochu vareného mäsa jedli len v nedeľu. Ženy sa obliekali do menej pestrých šiat, do kostola chodili len v čiernom oblečení.


.
Toto je čítané

Poľnohospodárov na Záhorí trápia časté a prudké zmeny počasia

Tohtoročná zima bola veľmi krátka a mierna. Počas nej nestihla vymrznúť pôda a vymrieť…

BM: Ustekana sobota