Už v nasledujúcu sobotu (2.3.) o 14:00 sa v Skalici uskutoční ojedinelý projekt s názvom „Adopčný deň“. Pomocnú ruku môžete podať aj vy – zadarmo.

Časy sú ťažké, ale vždy sú tu bytosti, ktoré sú na tom oveľa horšie. Vyhodení na ulicu, do mrazivého počasia, bez jedla a pitia. Pritom ešte pod vianočným stromčekom niekomu patrili a boli v teple domova. Reč je o psíkoch, momentálne nechcených psíkoch.

V prvú marcovú sobotu sa bude konať ojedinelé podujatie, prvé svojho druhu v našich záhoráckych končinách. Ide o projekt, ktorý slúži na pomoc psíkom v našom skalickom útulku. O čo vlastne ide? Spýtali sme sa vedúcej skalického útulku Karolíny Gažikovej:

Čo je cieľom tohto tzv. „Adopčného dňa“?
„Adopčným dňom“ chceme predovšetkým upozorniť na to, že psíci sú stále tu a bez domova. Aj keď ich nie je vidno v centre mesta, stále sú na jeho okraji v útulku a potrebujú našu, resp. vašu pomoc. Cieľom je to, aby sa ľudia prišli na psíkov pozrieť, nemusia si ich hneď adoptovať, stačí ich prísť pohladiť, nechať nám nejaké krmivo a poskytnúť im aspoň na dva týždne teplo domova, prípadne sa zapísať do nášho zoznamu dobrovoľníkov, ktorých raz za čas poprosíme o pomoc. Nie je to nič záväzné.

Nie je potom názov „Adopčný deň“ trochu zavádzajúci?
My by sme, samozrejme, boli najradšej, keby si ľudia na mieste hneď psíka osvojili, ale vieme, že je to ťažké rozhodnutie, najmä keď človek psíka nepozná a vidí ho prvýkrát. Navyše nie každý môže mať psíka nastálo.
Preto si myslíme, že dočasná opatera je ideálne riešenie, ako si psíka „vyskúšať“ a na chvíľu mu pomôcť. Potom nám ho ľudia po dvoch týždňoch môžu priniesť naspäť, alebo si ho môžu osvojiť. Ale opakujem, že ideálna by bola adopcia na mieste, pretože veľa dobrovoľníkov už psíkov pozná a môže poskytnúť bližšie informácie o povahe psov.

Aká je kapacita útulku?
Kapacita útulku je 25 psov a momentálne sme túto hranicu prekročili. Sme na čísle 35 a musíme s tým niečo urýchlene robiť. Myslím, že nám práve prichádza povianočná vlna a veľa ľudí tiež podceňuje kastráciu či sterilizáciu svojich miláčikov. Potom sa nechcených šteniatok zbavujú tak, že nám ich privezú do útulku, v tom lepšom prípade.

Čo si sľubujete od tohto projektu?
Keď sa nám podarí umiestniť čo i len jedného psíka do rodiny, budeme to brať ako obrovský úspech. Keď sa nám to nepodarí, budeme vďační za akéhokoľvek návštevníka, ktorý k nám príde a bude sa zaujímať o to čo tu robíme. Navyše sa bude dať zapísať do nášho zoznamu dobrovoľníkov, ktorých budeme potrebovať na brigády a ľudia tak budú mať možnosť nezištne pomôcť.

Ako ste prišli na tento nápad – usporiadať niečo ako „Adopčný deň“?
Ešte pred Vianocami nás oslovila cez internet a neskôr aj osobne navštívila jedna Slovenka žijúca v Izraeli. Zhodou okolností je tiež dobrovoľníčkou v útulku v Tel Avive a „Adopčný deň“ tam organizujú každý mesiac s veľkým úspechom. Oslovila nás a my sme sa chytili. Doteraz sme v kontakte, navrhla nám aj plagáty a posiela nápady a inštrukcie ohľadom „Adopčného dňa“.

Budete aj vy organizovať tento projekt pravidelne?
Áno, samozrejme, budeme sa snažiť zorganizovať toto podujatie viackrát, pretože je to naozaj výborný nápad. Každý mesiac to ale asi nebude možné najmä z finančných a časových dôvodov. Všetci dobrovoľníci majú aj svoju prácu a tlač plagátov tiež nie je zadarmo.

Čo by ste na záver odkázali našim čitateľom?
Určite by som chcela povedať za celý tím útulku Skalica, že sa tešíme na všetkých návštevníkov. Tešíme sa na rodiny s deťmi, na zvedavcov, na záujemcov o dočasnú opateru alebo adopciu, na pomocníkov, skrátka na všetkých dobrých ľudí. Budeme sa tešiť na akúkoľvek podporu, či už psychickú, finančnú alebo dobrovoľnícku. Skrátka všetci sú srdečne vítaní v sobotu popoludní o druhej v našom útulku.

ús


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota