Foto: www.fas.orgPočas spoločného cvičenia budú americkí piloti trénovať streľbu a bombardovanie, koordináciu so slovenskými navádzačmi, aj tankovanie za letu.

Americké vzdušné sily majú na Záhorí opäť každoročné cvičenia streľby a bombardovania, ktorého súčasťou je aj výcvik leteckých navádzačov Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR v navádzaní na pozemné ciele. Spoločné cvičenie na Záhorí bude trvať s prestávkami, ktoré budú najmä počas víkendov, do 7. mája. Prileteli naň stíhacie lietadlá F-16 príslušníkov 31. Fighter Wing z americkej leteckej základne Aviano v Taliansku. Osem slovenských leteckých navádzačov si obnoví platné certifikáty (FAC) na navádzanie lietadiel na ciele vo dne aj v noci. Zámerom cvičenia je aj zjednotenie postupov krajín NATO pri vykonávaní priamej leteckej podpory.

Správu uverejnila agentúra SITA na svojom webe Webnoviny.sk.

Američania cvičia streľbu a bombardovanie cvičnými bombami BDU-33 na pozemné ciele. Dovedna sa na výcviku zúčastní 31 stíhačiek, spolu budú mať do 200 letov. Lietadlá, ktoré vzlietnu z Talianska budú po streľbách bez medzipristátia pokračovať späť na svoju základňu. Každý týždeň, od pondelka do štvrtka, urobia osem letov – štyri dopoludnia a štyri popoludní, v piatok to budú vždy len štyri stroje. Počas preletov lietadiel USAFE (US Air Force Europe) Američania precvičia aj dopĺňanie paliva za letu tankovacími lietadlami KC-135 vo vzdušnom priestore SR.

Počas cvičenia sa v priestoroch Dopravného krídla Kuchyňa nachádza len nevyhnutný personál zo strany USA, ktorý koordinuje činnosť pri riadení letovej prevádzky a sú pripravení zabezpečiť lietadlá pri ich možnom núdzovom pristátí.

Pridaj komentár

.
Toto je čítané

Cez víkend bude opäť uzatvorený tunel Sitina

Bratislavská polícia pripomína vodičom dopravné obmedzenia v tuneli Sitina, ktorý bude počas…

BM: Ustekana sobota