Do akcie Vyčistime si svoje okolie sa zapojili mnohí uvedomelí občania. Zlikvidovali niekoľko čiernych skládok a vyčistili aj mestské parky.

Akciu Vyčistime si svoje okolie vyhlásilo mesto pri príležitosti Dňa Zeme. Trvala od 14. apríla do 15. mája. Zapojili sa do nej škôlky, základné i  stredné školy, skupiny dobrovoľníkov, občianske združenia i jednotlivci. Počas celého mesiaca vyzbierali haldy odpadov všetkého druhu. Najzaujímavejšími úlovkami boli vidly a zavárané broskyne.

Akcia bola zameraná najmä na upratovanie a čistenie verejných priestranstiev, brehov potokov, parkov, ciest, odstraňovanie čiernych skládok odpadov, ale aj na jednoduché čistenie pred školou či vlastným blokom. Deti a žiaci si upravili okolie škôl a zvládli i mestské parky, občianske združenia a skupiny dobrovoľníkov sa pustili do čiernych skládok v okrajových častiach Malaciek. Mesto im pomohlo s odvozom vyzbieraného odpadu, išlo o niekoľko plných veľkých kontajnerov. Akciu podporili aj miestni podnikatelia, ktorí venovali usilovným Malačanom za odmenu pekné ceny. Niektorí aktivisti chcú v čistení mesta pokračovať aj naďalej.

Likvidácia divokých skládok a eliminácia ich vzniku je jednou z priorít mesta v oblasti životného prostredia. Vďaka kamerovému systému sa mestskej polícii podarilo usvedčiť už niekoľko páchateľov priamo pri tvorbe nelegálnej skládky. Najnovšie má MsP v boji proti zakladaniu nelegálnych skládok aj novú zbraň. Ide o mobilné fotopasce, ktoré dokážu vytvoriť až 3000 fotografií. Polícia ich bude umiestňovať na miestach, kde je predpoklad, že tu ľudia budú tvoriť nové skládky.

Michaela Janotová


.

BM: Kralici