Vo štvrtok 11. júla sa začala ďalšia etapa rekonštrukcie Malackého kaštieľa. Výnimočná je tým, že ju realizujú dobrovoľníci.

rekonstrukcia-kastiela-malacky-dobrovolnici

Mesto Malacky kúpilo v roku 2007 kaštieľ do svojho vlastníctva a postupne ho rekonštruuje. Na konci všetkých plánov je obnovená historická a kultúrna pamiatka, ktorá slúži verejnosti, občanom Malaciek i návštevníkom. Tí sa teraz môžu zapojiť priamo do rekonštrukcie kaštieľa. Mesto dáva príležitosť všetkým milovníkom histórie, kultúry či architektúry podieľať sa na obnove tohto voľakedy krásneho a známeho sídla šľachtického rodu.

Práce potrvajú celé leto a prihlásiť sa môže každý. Pracuje sa pod odborným dohľadom v zmysle stavebného povolenia. Ide o jednoduché práce, ktoré zvládne každý aj bez stavbárskych skúseností. Podmienkou účasti je len chuť a ochota pracovať. Prvá skupina dobrovoľníkov sa pustila do práce 11. júla. Išlo o deviatich členov malackého poľovníckeho združenia a za jedno predpoludnie zvládli obrovské množstvo práce. Mesto im nesmierne ďakuje a verí, že inšpirujú ďalších dobrovoľníkov.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť na e-mailovej adrese: kastiel@malacky.sk alebo na t.č. 034 7966 123 a 0903 238 348. Presné časy a termíny vykonávania práce sa stanovujú po nahlásení dobrovoľníkov s ohľadom na ich časové možnosti.
Pálfiovský rodový kaštieľ zažíval počas štyroch storočí svojej existencie jednu skúšku za druhou. Bol vznešeným sídlom urodzeného rodu, františkánskym internátom, vojenským skladom, socialistickou nemocnicou i príbytkom pre bezdomovcov. To všetko zanechalo na ňom známky. Známky skazy, a nie malé.

Už dnes môžete absolvovať jeho prehliadku a vypočuť si zaujímavosti z histórie kaštieľa aj rodu Pálfiovcov. Po celý rok sa tam konajú výstavy, najmä umelecké. Na nádvorí sa môžete zahľadieť do hlbín studne, ktorú stráži jeleň, erbové zviera Pálfiovcov. A prechádzky okolo kaštieľa v zrenovovanom Zámockom parku sa tiež stali obľúbenou aktivitou mnohých z nás.

Veríme, že do rekonštrukcie sa zapojí čo najviac dobrovoľníkov a pomôžu tak sprístupniť ďalšie časti bývalého šľachtického sídla.

Michaela Janotová


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

Trnavské rádio Tak akorát 2024