Záhoráci môžu jednoduchým kliknutím myšou rozhodnúť o záchrane vzácnej pamiatky v Senici alebo v Skalici. Ide o historický portály – vstup do Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici a Farského kostola sv. Michala Archanjela v Skalici.

Senica_vstupny-portal-anketaVstup do Záhorskej galérie Jána Mudrocha Senica

Súťaž vyhlasuje Nadácia VÚB, ktorá pamiatke s najväčším množstvom hlasov od verejnosti venuje prostriedky na rekonštrukciu. Hlasovať môžete do konca októbra. Súťaž je každý rok zameraná na jeden typ pamiatok. Vo výbere už boli zvonice, neskôr historické hodiny, sochy a minulý rok zase mestské brány. 

Ďalej: Hlasujte na www.vub.sk/portaly

Kaštieľ – Záhorská galéria Jána Mudrocha
Neskorobarokový kaštieľ postavili pravdepodobne podľa projektu cisárskeho dvorského architekta F. A. Hillebrandta v roku 1760. Jediným dynamickým prvkom pokojnej barokovo-klasicistickej fasády je výrazný kamenný portál zdôraznený predstavanými stĺpmi s iónskymi hlavicami. Netypické riešenie podpory tvarovaného balkóna s kamennou balustrádou umocňuje dynamické pôsobenie vstupu, zdôraznené nástupným schodiskom.

vstupny-portal-vub-nadacia-hlasovanie-skalicaFarský kostol sv. Michala Archanjela – Skalica
Ranobarokovú architektúru vstupného portálu vybudovali okolo polovice 17. storočia pri prestavbe požiarom zničeného stredovekého farského kostola. Pôvodný vstup pri obnove neprekryli, ale orámovali dvojicou polostĺpov, ktoré nesú vysokú profilovanú rímsu. Portál ukončuje trojuholníkový tympanón s dvojicou sošiek a dekoratívnou vázou s girlandami v jeho vrcholoch. V jeho strede sa nachádza okno lemované bohatým rastlinným ornamentom.

Rekonštrukciu víťazných pamiatok financovala Nadácia VÚB a dnes sa opäť skvejú v novom šate. Hlasovať za „svoju“ kultúrnu pamiatku môžu všetci, ktorým záleží na svojom okolí. V súťaži nerozhoduje veľkosť mesta, veď grant na obnovu v minulosti dokázala získať napríklad malá podtatranská obec Vrbov. Ktorý z portálov vzbudí najväčší lokálpatriotizmus sa uvidí koncom októbra, kedy sa internetové hlasovanie uzavrie.

Eva Sérová

 


.

BM: Kralici