Zvyk stavania máje patrí medzi tradičné zvyky na Slovensku. Tradícia sa zachovala a prinášame prehľad stavania máje v Moravskom Sv. Jáne, Kútoch, Sekuliach, Závodoch, Borskom Sv. Jure, Veľkých Levároch, tradičného splavu Dyje a Morava a Pravej Jurskej zabíjačky.

Kúty
Obecnú máju postavia popoludní hodine pred obecným úradom. V Kútoch sa väčšie oslavy nepripravujú nakoľko jednotlivé ulice si stavajú vlastné “máje”.

Sekule
Pred obecným úradom v Sekuliach začnú so stavaním máje o 16:00 hod. Popri stavaniu máje si budete môcť dať chutnú pečienku a započúvať sa do živej hudby.

Veľké Leváre
Stavať máju budú vo Velkých Levároch pri kultúrnom dome o 16.00 hod – DFS Leváranek, a o 17.00 hod.  sa bude stavať  mája pri Hasični, kde sú pre všetkých pripravené chutné pečienky a hudba.

Moravský Svätý Ján
V Moravskom Svätom Jáne sú pripravené dve slávnostnejšie stavanie máje. O 17:00 hodine začnú stavať máju Dobrovoľný hasičský zbor pred hasičskou zbrojnicou. O chutné pečienky a chladené pivko sa postará kolektív hasičov domáceho hasičského zboru za spevu Jánskeho spevokolu. A následne o 18. hodine postavia máju pred Pohostinstvom Holenka za účasti hudobnej skupiny Duo Yamaha. Pre návštevníkov sú aj tu pripravené chutné pečienky – vstup je voľný.

Závod
Dobrovoľný hasičský zbor Závod pozýva verejnosť na oslavy spojené so stavaním “máju”, ktoré sa začnú v sobotu 1.mája 2010 o 17:00 h. v areáli hasičskej zbrojnice. Pre návštevníkov bude pripravené tradičné občerstvenie a na počúvanie a do tanca bude hrať dychová hudba “Závodskí chuapci”.

Borský Svätý Jur
Máj už majú postavenú,  ako pre Zahori.sk povedala starostka obce Anna Kratochvílová “Máj v Borskom Svätom Jure sa stavala 22.4.2010, nakoľko patrónom našej obce je Sv. Juraj a vtedy sú v obci hody, kedy je vždy mája už postavená.”

Pravá Jurská zabíjačka
Organizácia dôchodcov a starostka obce Vás aj v tomto roku pozývajú 1. mája do kultúrneho domu na pravú jurskú zabíjačku. Od 9:00 hod. si pod májou, pri harmonike a s pohárom červeného alebo bieleho orešanského vína pochutnáte na cigánskej pečienke a potom aj na ostatných zabíjačkových špecialitách. Od 15:00 hod. do tanca hrá pán Mikuš zo Skalice. Vstupné je 1,- €.

11. ročník prvomájového splavu Dyje a Moravy
Už tradične pripravujú Záhoráci v pohybe a Obecný úrad Moravský Svätý Ján splav riek Dyje a Morava. Všetci prihlásení majú zraz o 7:00 hodine v priestoroch firmy Jány s.r.o. (bývalé družstvo v Moravskom Svätom Jáne). Ak ste sa nestihli prihlásiť alebo pre vás nie je splav to pravé, môžete využiť príležitosť sadnúť na bicykel a prísť privítať súťažiacich. Program je tento rok pripravený aj pre tých, ktorí sa nezúčastnia samotného splavu. O 12:00 hodine bude pri moste cez rieku Moravu v Moravskom Svätom Jáne pripravená živá hudba a občerstvenie pre súťažiacich, ale i divákov.
Jednota dôchodcov v Moravskom Svätom Jáne pri tejto príležitosti pripravila Cyklopopoludnie. Zraz všetkých účastníkov je o 13:00 h pri bufete na Lúčkach (bývalé družstvo v Moravskom Svätom Jáne).

Tradícia – stavania máje
Zvyk stavania máje patrí medzi tradičné zvyky na Slovensku. V noci pred prvým májom stavali mládenci svojim dievčatám máje. Neobľúbeným ľuďom dávali vyschnutý strom tzv. suchár. Obyčajne išlo o borovice, ktoré sa priniesli na pleciach. Chodilo sa po ne v noci, aby ich nik neprichytil. Z borovice pred stavaním odstránili kôru až po vrchol, kde nechali niekoľko konárov, ktoré sa zdobili stužkami. V minulosti sa medzi ozdoby uviazala fľaša alkoholu. Súťažilo sa, kto sa prvý vyškriabe na vrchol a kto to prvý dokázal získal plnú fľašu. V posledný deň mesiaca máj mládenci s harmonikou spúšťali máje dolu.

Pridaj komentár

.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 700-tisíc eur na nové cyklotrasy

Mesto Skalica získalo dotáciu 688 116 eur z programu Interreg SK-CZ 2021-2027…

BM: Ustekana sobota