Krása ľudových tradícií spočíva najmä v ľuďoch, korí ju šíria, povznášajú a uchovávajú pre ďalšie generácie. 1. mája sa v Holíči zišli umelci z viacerých kútov západného Slovenska, aby svojim tancom spevom a nádhernými krojmi oslávili príchod jari a potešili srdcia Holíčanov i ľudí zo širokého okolia.

Medzinárodný folklórny festival v Holíči začal písať svoju tradíciu minulý rok, keď sa uskutočnil jeho prvý ročník. História slovenského ľudového umenia je na Záhorí naozaj bohatá, nemožno sa preto čudovať, že sa takýto festival v Holíči stretol s veľkým ohlasom. Odpoveďou naň bol druhý ročník, ktorý sa uskutočnil tento rok 1. mája. Predstavilo sa na ňom viacero folklórnych skupín ktoré svoje umenie predviedli na pódiu Amfiteátra. Avšak nepredbiehajme.

O druhej hodine poobede to pred domom kultúry v Holíči vyzeralo ako pred desiatkami rokov na ľudovej zábave. Krojovaní mládenci a dievčence, ale i tí skôr narodení sa tu zhromaždili a nervózne podkúvali, že kedy to už začne… Prizerajúci sa v civile, ale i samotní účinkujúci sa napokon dočkali a s veľkou slávou sa krojovaný sprievod vydal do mesta. S tanečným programom súbežne prebiehala výstava interiérových kvetom a aranžmánov, ktoré boli inšpiráciou pre každého kreatívneho návštevníka.

Samotná prezentácia skupín začala o 15 hodine. Tanečníci svojimi strhujúcimi vystúpeniami očarili všetkých prítomných. Je vždy veľmi príjemné, keď sa spojí ľudský um a oduševnenie. Ak sa ešte pridá aj dobrá nálada o vydarené podujatie je postarané. Vďaka zaň partií všetkým, ktorí ľudový tanec a tradície povýšili na hodnoty. Výsledkom ich snahy a nadšenia je, že aj prostredníctvom takýchto podujatí dokážu osloviť mladé generácie.

LepsieSkalicko.sk

Pridaj komentár

.
Toto je čítané

V Kútoch sa zrazil 69-ročný cyklista s autobusom

Zranenia, ktoré si vyžiadali vrtuľníkový prevoz do bratislavskej nemocnice utrpel v utorok…

BM: Ustekana sobota