Prvé kolo prezidenstkých volieb sa začalo o 7:00h. Volebné miestnosti budú aj na Záhorí otvorené až do 22:00h. Počas celého dňa vám prinesieme aktuálne informácie o priebehu volieb.  V nedeľu ráno doplníme výsledky podľa jednotlivých miest a obcí na Záhorí.

aktualne_informacie_foto_video

22:00h Volebné miestnosti na Záhorí sa uzavreli
Práve prebieha sčítanie hlasov. Výsledky ako volilo Záhorie vám prinesieme na Záhorí.sk.

20:45h Prvé výsledky budú známe už krátko po 22:45h.
Prvé priebežné neoficiálne výsledky by sa mali na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk objaviť približne o 22.45 h. Výsledky za Záhorie prinesieme v nedeľu ráno.

20:00h Volebná účasť na Záhorí dosahuje 40%
Voliť chodia všetky generácie. Volebné miestnosti sa uzatvoria už o dve hodiny. Priebeh volieb na Záhorí je pokojný.

15:40h Najmladší a najstarší volič v Malackách
V okresnom meste Malacky je v zoznamoch zapísaných 15.360 voličov, ktorí môžu voliť v 12 volebných okrskoch. “Najmladším zapísaným voličom je mládenec, ktorý dovŕšil 18 rokov len včera, 14. marca, najstaršou je 96-ročná pani.” uviedla Michaela Janotová z Mestského úradu v Malackách.

volby-prezidenta-na-zahori-moravsky-svaty-jan-volebna-miestnost-prve-koloMoravský Svätý Ján: Voliť chodia spolu celé rodiny. 

15:30h Rómovia v Plaveckom Štvrtku nemajú záujem voliť 
V Plaveckom Štvrtku v okrese Malacky prebiehajú voľby pokojne. Doterajšia účasť voličov naznačuje, že v obci zaznamenajú vysokú účasť. Na rozdiel od obyvateľov obce záujem o voľby nemajú obyvatelia blízkej rómskej osady. „Zo 400 oprávnených voličov, ktorí žijú v osade, zatiaľ prišiel voliť iba jeden,“ uviedla Eva Matlovičová z Obecného úradu v Plaveckom Štvrtku.

13:00h Priebeh volieb na Záhorí je zatiaľ pokojný
Ústredná volebná komisia zatiaľ na Záhorí neeviduje problémy s priebehom volieb. Spravodajcovia Záhorí.sk hlásia pokojný priebeh volieb.

 

12:30h Záujem o voľby majú mladší aj starší voliči
V Zariadení pre seniorov Pod hájkom v Skalici sa členovia okrskovej volebnej komisie zdržali s urnou takmer dve hodiny. Toľko trvalo, kým odvolilo 70 záujemcov z radov obyvateľov zariadenia, ktorým zdravotný stav neumožnil prísť do volebnej miestnosti osobne. “V zozname máme zapísaných 150 voličov s pobytom v tomto zariadení vo vekovom priemere 70-80 rokov,” informovala TASR zapisovateľka komisie Michaela Grúberová.

10:00h Záhoráci chodia k volebným urnám viac ako po iné voľby
Volebná účasť na Záhorí je zatiaľ vyššia ako po iné voľby. Vo väčšine volebných obvodoch odvolilo už viac ako 100 voličov. “Chodí množstvo ľudí, či už mladý alebo starší.” povedal člen volebnej komisie v Skalici.

volby-prezidenta-na-zahori-volic-skalicaV Skalici chodia voliť mladší aj starší voliči. Foto: František Morong

9:30h Slováci žijúci v Čechách chodia na otočku voliť do Kútov
V Kútoch bude volebná účasť vysoká. Slováci žijúci v Čechách tu chodia po skupinkách voliť s volebným preukazom. “Po príchode rýchlikov z Českej republiky tu máme skupinky študentov a ľudí žijúcich v Českej republike. Prídu na otočku. Odvolia a idú naspäť.” povedal pre Záhorí.sk člen volebnej komisie v Kútoch Dominik Mráz.

volby-prezidenta-kuty-spolocna-skupinkaSpoločná skupinka Slovákov žijúcich v Českej republike. Foto: Dominik Mráz

9:00h Mladý Záhoráci pôjdu voliť
Spravodajský web Záhorí.sk – správy z vašej ulice urobil dnes ráno rýchlu anketu medzi mladými Záhorakmi či pôjdu voliť:  Lukáš (Častkov): “Áno pôjdem.”, Silvia (Moravský Svätý Ján): “Áno, je to moje právo a povinnosť.”, Gabriela (Malacky): “Áno určite pôjdem. Je to naša občianska povinnosť a právo. Určite nechcem patriť do skupiny ľudí, ktorí len kritizujú a nič preto neurobili, aspoň to minimum ktoré mohli. A chcem zmenu.”, Kristián (Veľké Leváre): “Áno pôjdem, chcem podporiť svojho kandidata.”, Dominik (Kúty): “Áno, som aj účastník volieb z tej druhej strany, kedže som v komisii. Voliť idem, pretože verím, že správnou voľbou, viem ovplyvniť budúcnosť Slovenska.”, Kristián (Kúty): “Áno pojdem. Idem, aby som videl, že je pravda ako som hovoril, keď nejdem voliť je to to isté, ako keď idem voliť.”, Kristína (Sekule) “Neviem veru, uvidím ešte.”, Dušan (Šaštín-Stráže): “Áno pôjdem.”, Gabriel (Kúty): “Idem voliť, lebo ma jeden z kandidátov zaujal a chcem vyjadriť nesúhlas s iným kandidátom.”

zahorie-volebna-komisia-moravsky-svaty-jan-volby-prezidenta-2014Volebná komisia v Moravskom Svätom Jáne čaká na voličov. Foto: Kristína Mišovičová

8:00h Polícia dozerá na pokojný priebeh volieb
“Zvýšený počet policajných hliadok bude venovať pozornosť volebným miestnostiam, sídlam okrskových a obvodných volebných komisií.Osobitnú pozornosť venujeme aj prípadom „kupovania hlasov“. Akékoľvek poznatky, ktoré môžu smerovať k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu volieb je potrebné bezodkladne oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na bezplatné telefónne číslo 158.” informovala Záhorí.sk policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

volby_2012

7:00h Na Záhorí sa otvorili volebné miestnosti
Vyberáme si zo 14 kandidátov, ktorí sú na hlasovacom lístku zoradení abecedne. Na voľbu treba občiansky preukaz alebo pas. Krížikom si môžete vybrať len jedného kandidáta. Iné značenie je neplatné.

 

Oficiálnymi prezidentskými kandidátmi sú:

  • Gyula Bárdos (55), kandidát SMK, bývalý poslanec za SMK
  • Jozef Behýl (57), občiansky kandidát, aktivista
  • Ján Čarnogurský (70), občiansky kandidát, zakladateľ KDH, bývalý premiér a minister spravodlivosti
  • Robert Fico (49), kandidát Smeru, predseda vlády
  • Viliam Fischer (75), občiansky kandidát, kardiochirurg
  • Pavol Hrušovský (61), kandidát Ľudovej platformy (SDKÚ, KDH, Most), poslanec NR SR
  • Ján Jurišta (69), kandidát KSS, pedagóg
  • Andrej Kiska (51), občiansky kandidát, manažér
  • Milan Kňažko (68), občiansky kandidát, herec
  • Stanislav Martinčko (61), kandidát Koalície občanov Slovenska, generálny riaditeľ
  • Milan Melník (75), občiansky kandidát, vysokoškolský pedagóg
  • Helena Mezenská (40), občianska kandidátka, poslankyňa NR SR
  • Radoslav Procházka (41), občiansky kandidát, poslanec NR SR
  • Jozef Šimko (63), kandidát Strany moderného Slovenska, primátor Rimavskej Soboty

Informačná linka ministerstva vnútra bude dostupná až do 22:00h.
02/4859 2312 a 02/4859 2313
Volebná infolinka je určená výhradne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota