V nedeľu sa po roku opäť začínajú prechádzky Zámockým parkom so sprievodcom. Konať sa budú každú nedeľu a naďalej sú zadarmo.

Print

Aká je história Zámockého parku? Odkedy vlastne v Malackách je? Ako vyzeral vo svojich začiatkoch? Prevážali sa tam Pálfiovci na koňoch a v kočoch? A čo dnes? Aké vzácne dreviny tam rastú? Odpovede sa na tieto a mnohé ďalšie otázky sa dozviete počas prechádzok Zámockým parkom so sprievodcom, ktoré sa začínajú v nedeľu 15. júna a potrvajú celé leto.

Parkom bude záujemcov sprevádzať odborník na jeho históriu i súčasnosť. Prechádzky sa uskutočnia každú nedeľu popoludní a sú bezplatné. Začínajú sa pri vstupe do kaštieľa a trvajú približne hodinu. Prechádzky Zámockým parkom so sprievodcom boli uplynulé leto novinkou a získali si mnoho priaznivcov. Veríme, že úspech budú mať i toto leto.

Park vznikol v minulosti ako baroková záhrada Pálfiovcov, neskôr dostal podobu anglického parku. Obklopuje ho múr s historickými bránami. V parku sa nachádza fontána a tiež nedávno zrekonštruovaná kamenná jaskyňa Panny Márie, ktorú dali postaviť františkáni. V minulosti nechýbali v parku labyrint či prírodná jazdiareň. Pred hlavným vchodom do parku a ku kaštieľu sa v minulosti nachádzali dobové stavby, ktoré boli súčasťou kaštieľa – dom vrátnika, jazdiareň a labutie jazierko.

V súčasnosti je Zámocký park spolu s kaštieľom chránenou kultúrnou pamiatkou. V nedávnych rokoch prešiel park rozsiahlou rekonštrukciou. Má bezmála 30 hektárov a je obľúbeným miestom relaxu a aktívneho odpočinku. Pokojné vychádzky s pozorovaním miestnej flóry a fauny, športové vyžitie, detské ihrisko, to sú hlavné dôvody, prečo sa park počas letných dní zapĺňa Malačanmi a návštevníkmi všetkých vekových kategórií. Túto sezónu ponúka navyše aj atraktívnu novinku – fitnes centrum pod holým nebom v nádhernom prírodnom prostredí.

Michaela Janotová


.

BM: Kralici