Na jar sa v Senici začala napĺňať myšlienka parkových úprav, ktoré majú prispieť  k skrášleniu mesta, tiež rozšíriť  možnosti oddychu a relaxu v príjemnom prostredí. Zatiaľ realizované úpravy dali  svieži vzhľad týmto lokalitám.Ako prvá lastovička  tvorby krajšieho životného prostredia  bol park pri bývalej poliklinike, kde pribudol záhon s kvetmi a kríkmi  a tiež lavičky na sedenie.  Potom sa práce presunuli na tzv. staré  sídlisko. Bol tu vytvorený  nový chodník vlnovkového organického tvaru, ktorý je lemovaný lavičkami. Aj pôvodný chodník je lemovaný lavičkami. “Lavičky sú vyhotovené z gabiónov, na ktoré sú upevnené drevené dosky tíkovej farby, sú doplnené a dotvárané zeleňou  v pravidelných obdĺžnikových tvaroch,” hovorí o nových prvkoch Daša Bartošová  z Technických služieb, ktoré zámer  senickej radnice o parkových úpravách realizujú.  Záhon je vysadený viacerými druhmi  trvaliek  a kríkmi berberis červenej a zelenej farby a lemovaný výsadbou z krušpánov.

uprava_senica1

Úpravy sa robili aj na cintoríne v okolí pomníka padlých vojakov. V súčasnosti sa venujú výsadbe pri hlavnej križovatke v centre mesta. Výsadba je navrhnutá tak,  aby korešpondovala s protiľahlou kruhovou výsadbou. Záhon je mulčovaný kamienkami a kostrou záhonu sú solitérne kamene väčších rozmerov. Na výsadbu boli použité borovice a  okrasné trávy (pennisetum, festuca, helictotrichon..).  Dáša Bartošová dodáva, že výsadba je jednoduchá, nesie sa  len v zelených farbách, nie sú použité  žiadne kvitnúce trvalky. Výsadba má pôsobiť ako skalka.

uprava_senica2

Zatiaľ sú upravené štyri lokality v meste, no práce nekončia a nasledovať budú ďalšie. V pláne je sadová úprava parku pri  DAVe  a postupne by sa novej tváre mal dočkať priestor  pri poliklinike v Sotine.
“Chceme dať mestu krajšiu tvár, budovať zeleň, skrášľovať a spríjemňovať  zákutia, kultivovať prostredie, aby sa nám tu všetkým dobre žilo a bývalo,” hovorí o zámeroch v tejto oblasti primátor  Senice Ľubomír Parízek.

Viera Barošková


.

BM: Festival Záhrad