Bude to už 15. ročník leteckých dní v Holíči. Z maličkej akcie leteckých modelárov sa stala vďaka podpore sponzorov a nadšeniu aeroklubákov z Holíča pekná reprezentatívna akcia v regióne Záhorie, ale aj na Morave.

letecke_dni_holic

Program leteckého dňa má rastúcu úroveň. Svoje letecké – akrobatické umenie predvádzajú špičkoví piloti s úspechmi v medzinárodných svetových súťažiach.

Tohtoročný letecký deň bude prebiehať tak v duchu retro a to leteckom ale aj automobilovom. Účasť prisľúbilo viacero majiteľov vzácnych veteránov Letecký deň slávnostne otvorí o 12.00 primátor mesta Holíč PhDr. Zdenko Čambal, po jeho krátkom príhovore nasleduje hromadný zoskok parašutistov a následne sa budú striedať letové ukážky modelárov a exhibícia akrobatov, prúdových lietadiel, vyhliadkové lety.

Premiéru bude mať vystúpenie lietadiel z tímu Dusty displej team s namaľovanými motívmi Disneylandu. V úlohe dobrého a zlého lietadielka budú účinkovať lietadla Z 37, známe ako Čmeliak. Hlavný hrdina, Dusty, je práškovacie lietadlo, ktoré však nechce ostať pri svojom aktuálnom “zamestnaní” a jeho snom je pravidelne sa zúčastňovať pretekov. Nemá však tú správnu pretekársku konštrukciu a k tomu má fóbiu z výšok.

Zásahová jednotka ministerstva vnútra SR predvedie zásah proti teroristovi zlanením z vrtuľníka. Ale predvedú aj ukážku hasenia požiaru.Vojenskí letci nám dali prísľub že na holičskom nebi by sa mal objaviť L 39 -Albatros.

Vrcholom podujatia bude jediné vystúpenie jedného z 12 najlepších pilotov na svete Martina Šonku. Slovenských akrobatov by mal reprezentovať Dušan Šamko na lietadle Extra 300. Tradične nás svojou návštevou poteší aj L 29 – Delfín z Brna a v prípade dostatočnej tvrdosti pristávacej dráhy aj pristane. Aeroklubáci z Holíča zo svojej činnosti predvedú aerovlek a vzlet za navijakom.

Na statickej ukážke bude možno vidieť lietadla UL typu Vipper, Dynamic, Minisport, motorové rogala, nebude chýbať ani historické a stále užitočné lietadlo AN – 2, známe ako Andula.

Zo širokého okolia a tiež až z Bratislavy po vlastných prídu automobiloví veteráni.

Tandemové zoskoky podľa záujmu z lietadla AN 2. Minimálny počet štyria klienti v jednom štarte z dôvodu ekonomiky. Vyhliadkové lety vrtuľníkom Robinson a Cesnou 172 budú taktiež k dispozícií návštevníkom leteckého dňa. Počas celého dňa už od 10.00 hod bude prebiehať súťaž obrých modelov. Vidieť pohromade okolo 50 nádherných lietajúcich modelov s rozpätím až do 5 metrov nie je taká častá príležitosť.

Exhibícia modelárov – vzdušný súboj siedmych obrých modelov so sprievodnou pyrotechnikou.

Vzrušujúci vzdušný súboj skutočných veteránov z teamu PTERODAKTYL FLIGHT so skutočnými pilotmi opäť s pyrotechnikou na lietadlách Sopwith Strutter a FOKKER E-III. Ukážku doplní útok na dobové nákladne auto Daimler z roku 1917. Súčasťou ich vystúpenie bude aj poľný vojenský tábor s 2 stanmi, vozidlom, bicyklami a rôznymi vojenskými predmetmi z doby prvej svetovej vojny

Lahôdkou bude dvojica historických lietadiel veteránov typu MORANE – prekrásne stroje. Nebude chýbať ani simulátor nárazov, jazda na vznášadle, jazda na obrnenom transportéri a iné atrakcie pre deti

Veríme, že Vás náš program oslovil a prídete v sobotu 2. augusta na letisko v Holíči.

Richard Dvorský


.

BM: Ustekana sobota