Utorok 18. mája bol pre Mestské centrum kultúry v Malackách rušným dňom. Oslava tradícií a histórie prilákala okolo 250 návštevníkov.

V rámci Dňa múzeí a galérií boli prístupné výstavy kabeliek a módnych doplnkov dnešných babičiek, umenia členov Klubu výtvarníkov v Skalici a expozícia Múzea Michala Tillnera s výstavou fotografií šľachtického oblečenia. Každý návštevník mal možnosť pod vedením Denisy Bogdalíkovej zapojiť sa do maľovania a prejaviť svoje umelecké cítenie. Výsledný obraz zdobí schodisko Mestského centra kultúry. Príjemnú atmosféru dotváral svojou hrou na gajdy a spevom Rastislav Šimkovič a vo filmovom kútiku Peter Blažíček premietal dokumentárne filmy z medzivojnového obdobia.

Program plánovaný do malackého kaštieľa bol pre nepriaznivé podmienky presunutý do budovy MCK. Po prednáške mgr. Pavla Vrableca o nešťastiach v dejinách Malaciek zahrali herci Divadla na hambálku bosorácku scénku. Nasledovala prednáška mgr. Márie Krškovej o dávnych zločinoch v Malackách. Program Dňa múzeí a galérií vyvrcholil svižným vystúpením folklórneho súboru Macejko.

Pavol Vrablec


.

BM: Festival Záhrad