Slovenský netlabel Gergaz vznikol priližne v roku 2008. Stojí za ním komunita aktívnych hudobníkov, ktorí sa rozhodli vytvoriť platformu na vydávanie vlastnej hudobnej produkcie. Postupne do svojho portfólia zaradili aj zahraničných producentov, napríklad z Ukrajiny, Srbska alebo Kanady. O fungovaní tohto hudobného vydavateľstva sme sa porozprávali s Richardom Čermákom, ktorý sa okrem Gergazu tiež venuje tvorbe hudby pod prezývkou GLGN.

Gergaz je internetový projekt, komunita okolo neho však funguje v malej slovenskej dedine Moravský Sv. Ján. „Veľa ľudí tu počúva hudbu a veľa ľudí sa ju snaží aj robiť. Boli tu vždy nejaké pokusy o kapely, projekty…,“ hovorí Richard Čermák.

Gergaz je hudobne rozmanitý label, ktorý sa orientuje na súčasné žánre elektronickej hudby. „Máme tam síce momentálne viac realeasov, ktoré sú dubstepové, ale určite to nechceme žánrovo obmedzovať.“

Medzi menami, ktoré sa na labeli pravidelne objavujú je napríklad Lostlojic z Ukrajiny, kanadský Iso alebo Teapot zo slovenského Prešova.

Netlabele sa stali dôležitou súčasťou hudobnej scény. Aj na Slovensku ich vzniklo hneď niekoľko, spomeňme napríklad Sologroove alebo relatívne nový label Melodica. „Je dobré, že vznikajú takéto projekty, nech ich je čo najviac. Či už si niekto myslí, že tá hudba je viac alebo menej kvalitná, je fajn, že sa niekto vôbec snaží…,“ dodáva Richard Čermák.

Viac na webstránke: www.gergazrec.net

Autorka: Lucia Udvardyová    via: rozhlas.cz


.

BM: Ustekana sobota