Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo stiahol na piatkovom (3.10.) rokovaní zastupiteľstva návrh o dotácii pre Nemocničnú a.s. Zahlasovať za dotáciu 580 tisíc eur na prevádzku pohotovosti bola podľa zistení Záhorí.sk pripravená väčšina poslancov.

centralny_prijem_nemocnica_malacky_foto_bsk

Malacká nemocnica odmedzuje Ústavnú pohotovostnú službu
Od piatku 10. októbra budú môcť pacienti služby ÚPS v malackej nemocnici využiť od 7:00 do 22:00 počas pracovného týždňa, sviatkov aj víkendov. “Mimo ordinačných hodín bude nemocnica zatvorená a pacienti môžu využiť ÚPS v okolitých nemocniciach, ktoré službu poskytujú.” povedala pre Záhorí.sk Veronika Cvengrošová hovorkyňa Nemocnice Malacky.

Primátor Malaciek Jozef Ondrejka bol v pondelok (6.10.) rokovať s BSK o žiadosti o dotáciu pre Nemocničnú a.s. Poslanci BSK by mali o dotácii 580 tisíc eur pre mesto Malacky rozhodnúť na ďalšom zasadnutí 24. októbra. Musí o ňu však ešte mesto Malacky zažiadať Nemocničná a.s. “Ak Nemocničná, a.s. nepožiada mesto o dotáciu, malo by mesto ako akcionár požiadať o zvolanie predstavenstva s cieľom udržať prevádzku do 24.10. Ukáže sa tým, či ide všetkým stranám o riešenie problému.” povedal pre Záhorí.sk poslanec mestského zastupiteľstva v Malackách Juraj Říha.

Už v piatok Záhorí.sk informovala hovorkyňa Nemocnice Malacky o nečinnosti BSK, “Zdôrazňujeme, že nemocnica žiadala iba o dofinancovanie stratovej služby vo verejnom záujme a nikdy nežiadala o peniaze, ktoré by pre ňu znamenali zisk.”

Nemocnica Malacky vykonáva služby LSPP aj ÚPS vo verejnoprospešnom záujme v sektore zdravotníctva pre viac ako 80-tisíc obyvateľov regiónu Záhoria. “Napriek tomu, že prevádzkovateľ Nemocnice Malacky – Nemocničná a.s. nie je zo zákona povinný zabezpečovať pohotovosť pre región (nemocnica nie je zaradená do pevnej siete nemocníc), túto službu dobrovoľne pre obyvateľov Záhoria zabezpečuje už 10 rokov.” dodáva Veronika Cvengošová.

Nie je pohotovosť ako pohotovosť
Lekárska služba prvej pomoci (LSPP) poskytuje ambulantnú starostlivosť pre pacientov, ktorých zdravotný stav sa síce zhoršil, ale nemusí im priamo ohrozovať život. Ústavná pohotovostná služba (ÚPS) je určená pre pacientov s vážnym, život ohrozujúcim stavom.

Bratislavský samosprávny kraj prenajíma od roku 2004 nemocnicu súkromnej spoločnosti Nemocničná, a.s.. Nehnuteľnosti, v ktorých súkromná spoločnosť zabezpečuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti sú výlučne majetkom BSK. Suma 580 tisíc eur vzišla z auditu, ktorý si nechal vypracovať kraj.

 


.

BM: Ustekana sobota