Aktualizované 24.10. 12:00h: Poslanci BSK schválili dotáciu pre pohotovosť v nemocnici v Malackách. BSK peniaze pošle cez mesto Malacky.

“Je to len hasenie aktuálneho problému, pri ktorom sa vláda SR tvárila ako by sa jej to netýkalo. Je potrebné hľadať systémové riešenie do budúcna. Zastupiteľstvo taktiež dostalo petíciu viac ako 8000 obyvateľov malackého okresu, ktoré postupuje na Vládu SR.” povedal pre Záhorí.sk poslanec BSK zvolený za Stupavu Roman Maroš.

centralny_prijem_nemocnica_malacky_foto_bsk

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) nekonal 34 mesiacov. Podľa zistení Záhorí.sk zajtra (24.10.) schvália poslanci BSK dotáciu 580 tisíc eur na prevádzku pohotovosti v nemocnici v Malackách, ktorá vykonáva služby LSPP aj ÚPS pre viac ako 80-tisíc obyvateľov regiónu Záhoria.

Väčšina poslancov BSK je za schválenie dotácie. Na piatkovom zasadnutí musia však poslanci rozhodnúť či pôjde dotácia priamo prevádzkovateľovi Nemocničná a.s., alebo pošle dotáciu mestu Malacky, ktoré by ju malo následne previesť na prevádzkovateľa nemocnice v Malackách.

“Zdôrazňujeme, že nemocnica žiadala iba o dofinancovanie stratovej služby vo verejnom záujme a nikdy nežiadala o peniaze, ktoré by pre ňu znamenali zisk.” povedala pre Záhorí.sk hovorkyňa Nemocnice Malacky o nečinnosti BSK.

Nie je pohotovosť ako pohotovosť
Lekárska služba prvej pomoci (LSPP) poskytuje ambulantnú starostlivosť pre pacientov, ktorých zdravotný stav sa síce zhoršil, ale nemusí im priamo ohrozovať život. Ústavná pohotovostná služba (ÚPS) je určená pre pacientov s vážnym, život ohrozujúcim stavom.

Bratislavský samosprávny kraj prenajíma od roku 2004 nemocnicu súkromnej spoločnosti Nemocničná, a.s.. Nehnuteľnosti, v ktorých súkromná spoločnosť zabezpečuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti sú výlučne majetkom BSK. Suma 580 tisíc eur vzišla z auditu, ktorý si nechal vypracovať kraj.

 


.

BM: Festival Záhrad