“Tento strom je pre nás aj pre naše mesto veľmi významný už len tým, že rastie prakticky v centre mesta,” povedal Juraj Kabát, člen občianskeho združenia Kozel, ktoré strom do ankety nominovalo.

morusa_biela_senica_strom_roka

“Je to netypický strom pre mestskú zeleň a mnoho Seničanov na tom strome doslova vyrastalo.” dodal. Víťazný strom stojí v Senici uprostred zastavaného územia. “Tento strom je obklopený civilizáciou, páči sa mi na ňom, že vôbec je,” okomentoval víťazný strom patrón ankety spevák Peter Lipa. Víťazný strom získa dendrologický posudok o svojom pôvode od Medzinárodnej arboristickej spoločnosti ISA Slovensko a zároveň 200 eur, ktoré využijú ochranári na jeho ošetrovanie. Zároveň bude Slovensko reprezentovať na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.  “Do tejto súťaže postupujú víťazi národných ankiet. Verím, že strom, ktorý nás bude tento rok reprezentovať, bude mať veľké šance,” povedal programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec. Víťaza vyhlásia na jar budúceho roka na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli.

Výsledky ankety Strom roka  2014

P.č. Názov stromu Lokalita Počet hlasov Umiestnenie
1. Lipa malolistá Kláštor pod Znievom, okr. Martin 1032 3.
2. Buk lesný Detvianska Huta, okr. Detva 707 9.
3. Lipa malolistá Banský Studenec 700 11.
4. Dub letný Diviaky nad Nitricou, okr. Prievidza 1 510 2.
5. Platan javorolistý Bratislava – Ružinov 951 5.
6. Dub letný Dolný Kubín – Mokraď 721 8.
7. Moruša biela Senica 1 711 1.
8. Platan západný Prešov 818 7.
9. Lipa veľkolistá Myjava 878 6.
10. Dub letný Veľký Meder, okr. Dunajská Streda 1 026 4.
11. Pavlovnia plstnatá Trnava 699 12.
12. Tis obyčajný Banská Bystrica – Jakub 702 10.

Moruša biela (Morus alba), Senica
vek: 200 rokov, obvod: 355 cm, výška: 20 m
Jeden z najkrajších a najstarších stromov v Senici. Vznešená a majestátna dáma trpezlivo pozerá na svet okolo seba, ktorý sa jej pred očami neustále mení a pretvára. Seničania ju nazývajú aj majákom minulosti, ktorý na nás v tejto hektickej dobe žmurká svojim pokojom a trpezlivosťou.

Kritériami posudzovania nominovaných stromov boli ich vzhľad a tiež príbehy, ktoré sa s jednotlivými stromami spájajú. O víťazovi potom hlasovala verejnosť prostredníctvom internetu, pošty alebo sms správ. Podľa organizátorov je poslaním ankety upozorniť na staré, vzácne alebo ohrozené stromy a vzbudiť záujem verejnosti o problematiku ochrany životného prostredia.

Zdroj: Ekopolis.sk


.

BM: Ustekana sobota