Polícia bude v súvislosti s blížiacim sa víkendom, v dňoch 31. októbra až 2. novembra tohto roka, zameriavať svoju pozornosť najmä na okolie cintorínov. Policajti dohliadnu nie len na dopravnú situáciu, posvietia si aj na zlodejov a verejný poriadok. Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Keďže sa ako každý rok, očakáva zvýšený nápor zo strany vodičov, polícia prispeje k jeho bezproblémovému zvládnutiu. Ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou.

nenechavajte_svoje_veci_bez_dozoru_dusicky

Cez víkend očakávame zvýšený pohyb chodcov a vozidiel na cestách. Na cesty pribudnú aj „sviatoční vodiči“, polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť.

Jesenné počasie, dážď a hmly pohodovej jazde práve nepomáhajú. Vodiči, rešpektujte práva chodcov a cyklistov, najmä na priechode pre chodcov. Starší ľudia a deti sú rizikové skupiny a často sa správajú nepredvídateľne, preto je na mieste zvýšená opatrnosť najmä v okolí škôl, obchodných centier, kostolov, cintorínov, ale aj kultúrnych a reštauračných zariadení.
V duchu akcie „Rozžiarte sa farbami“ budú policajti aj tento týždeň na celom Slovensku rozdávať chodcom a cyklistom reflexné prvky. Aj takýmto zviditeľnením sa môžu prispieť k bezpečnosti na cestách aj samotní účastníci cestnej premávky. A tak zabrániť tragédii, pri ktorej riskujú svoj život.

Počas nasledujúcich dní očakávame viac ľudí v uliciach, na miestach posledného odpočinku, aj v nákupných centrách. Najbližšie dni sú príležitosťou na návštevu cintorínov, ale aj rodiny alebo známych. Tieto dni sú však príležitosťou aj pre zlodejov. Tí sa často nezastavia ani pred bránami cintorínov, či v ich blízkosti a využijú situáciu.
Mnohí zavítajú na cintoríny, kde v okolí zaparkujú vozidlo. V aute by však nemalo zostať nič hodnotné. Pri úprave hrobov nenechávajme veci bez dohľadu. Pre chvíľkovú nepozornosť sa môžete stať obeťou zlodejov. To platí aj pri návšteve kostolov, kde pri chvíľke nepozornosti môžeme prísť o kabát alebo kabelku. Rovnako ostražití by sme mali byť aj v hromadných dopravných prostriedkoch.

V prípade, že spozorujete osoby, ktoré sa správajú podozrivo, upozornite na ne hliadky polície dohliadajúce na dopravu a bezpečnosť v blízkosti cintorínov. Prípadne kontaktujte políciu na známom telefónnom čísle 158, alebo 112.

Rady polície na záver:

  • myslite na dostatočnú časovú rezervu, aby ste všetko stihli bez stresu
  • pri jazde autom buďte opatrní a ohľaduplní
  • zviditeľnite sa reflexnými prvkami a farebným oblečením
  • riaďte sa pokynmi policajtov
  • nedajte šancu zlodejom, nič si nenechávajte v aute či bez dozoru v cintoríne
  • ak ste sa stali obeťou zlodejov, okamžite kontaktujte políciu

Záhorí.sk informovala Denisa Baloghová hovorkyňa Prezídia PZ.

 


.

BM: Ustekana sobota