Občania hlasujú tak, že kandidátov krúžkujú. Na hlasovacom lístku bude uvedený maximálny počet poslancov, koľkých môžu vo svojom obvode voliť. V prípade starostu či primátora vyberajú len jedného kandidáta. Hlasovací lístok bude platný, aj keby bol poškodený, pokiaľ z neho bude jasné, ako volič hlasoval.

volby-prezidenta-pocitanie-hlasov-moravsky-svaty-jan
Ilustračné foto.

Voľby neúplného zastupiteľstva sa na Záhorí uskutočnia len v obci Smolinské. V obci Smolinské sú len traja kandidáti na poslancov pričom sa ich volí sedem.

“Policajné hliadky budú venovať zvýšenú pozornosť volebným objektom, sídlam okrskových, miestnych a mestských volebných komisií, obvodných volebných komisií a sídlu Ústrednej volebnej komisie.” povedala pre Záhorí.sk policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Polícia bude sledovať aj prípady „kupovania hlasov“. Za marenia prípravy a priebehu volieb hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Na toto nezabudnite!

  • Voliť môžu len občania, ktorí dosiahli dňom volieb 18 rokov.
  • Voliť môžete len v mieste trvalého bydliska.
  • Pred voľbou sa musíte legitimovať preukazom totožnosti.
  • Krúžkuje však iba taký počet kandidátov, aký má byť zvolený v jeho volebnom obvode – tento údaj nájdete na hlasovacom lístku.

aktualne_informacie_foto_video

Voliť môžete aj doma
Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti, lebo je napríklad vážne chorý, môže požiadať volebnú komisiu zo svojho okrsku, aby k nemu prišli s prenosnou volebnou schránkou. O hlasovanie do prenosnej urny môže požiadať príbuzný alebo sused voliča.

Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) krátko po uzavretí volebných miestostí na stránke www.volbysr.sk. Podľa ŠÚ SR patria komunálne voľby k najkomplikovanejším z pohľadu spracovania výsledkov.

[success]Priebeh volieb na Záhorí budete môcť sledovať aj online. Na Záhorí.sk – správy z vašej ulice postupne budeme uverejňovať aj výsledky za jednotlivé obce a mestá. Budeme radi ak nám pošlete informácie a fotografie z priebehu volieb na info@zahori.sk.[/success]

Pre voličov bude zriadená infolinka. Otázky súvisiace s voľbami budú môcť volať od 7.00 h do 20.00 h na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313.


.
Toto je čítané

Volkswagen Slovakia v roku 2023 zvýšil počet vyrobených vozidiel na takmer 330 000

Výrobná spoločnosť Volkswagen Slovakia ukončila rok 2023 výsledkami, ktoré potvrdzujú dobrú kondíciu…

BM: Ustekana sobota