Šaštínčania-Strážania si zvolili za primátora nezávislého kandidáta Jaroslava Suchánka. Svoj hlas mu odovzdalo 1043 voličov (47,13%). Volebná účasť dosiahla 54%. Jaroslav Suchánek tak nadhrádza vo funkcii doterajšieho primátora Radovana Prsteka.

jaroslav_suchanek_primator_mesta_sastin_straze
Jaroslav Suchánek na predvolebnom mítingu. Foto: Facebook

Čo bolo kľúčové pre vašu výhru?
V uplynulých volebných obdobiach som pôsobil v mestskom zastupiteľstve ako poslanec. Vnímal som, čo je v meste dobré, ale i to, čo je zlé. Postupne atmosféra v meste prerástla do nespokojnosti občanov, čo bolo spúšťačom toho, že som sa vôbec rozhodol kandidovať. Mal som myšlienky a konkrétne vízie čo by sa dalo vylepšiť, ako by sa mnohé veci mohli realizovať. S podporou svojho volebného tímu som svoje plány dokázal predstaviť občanom a cítil som potom od nich čoraz väčšiu podporu.

Aké budú vaše prvé kroky v pozícii primátora?
Momentálne ešte nie som v kresle primátora a podľa zákona by mala výmena nastať do 30 dní od dňa volieb, kedy by som mal slávnostne zložiť sľub. Úprimne však priznávam, že už teraz premýšľam aj o konkrétnych krokoch. Jeden človek, hoci bude aj primátor mesta, nezmôže toho sám veľmi veľa. Preto sa budem snažiť starostlivo si vybrať svojich spolupracovníkov, zástupcu primátora, odborníkov do komisií, ktoré fungujú v meste. Je pre mňa veľmi dôležité, aby som mohol ľuďom v svojej blízkosti dôverovať, aby oni porozumeli mojim zámerom a predstavám a aby mi dokázali v rôznych problémoch a otázkach poradiť a pomôcť. Nemusíme byť všetci rovnakého zmýšľania, no chcem, aby sme ja a moji spolupracovníci mali pred sebou jasný cieľ – rozvoj Šaštína-Stráží a pomoc obyvateľom mesta. Musíme jednoducho ťahať za jeden koniec povrazu a potom sa veci určite pohnú k lepšiemu. Takže prvý vážnejší krok by malo byť podanie si rúk s tými, ktorí spoločne so mnou pretavia voľbu občanov (ktorí volili zmenu) do konkrétnych projektov.

Čo považujete za najväčší problém mesta?
Za ostatných niekoľko mesiacov som sa veľmi veľa a veľmi často zhováral s ľuďmi v Šaštíne-Strážach. Hovorí sa „Hlas ľudu, hlas boží“. Preto je pre mňa dôležité vedieť, čo trápi našich ľudí. Svoj volebný program som vlastne nesformuloval iba ja, ale aj naši občania. Mal som predstavu o tom, čo by som chcel ako primátor robiť, ale svoje názory som konfrontoval s ich názormi a po zvážení, prehodnotení a vyhodnotení, vznikli predvolebné plány.
Ak by som mal teraz odpovedať na vašu otázku konkrétne, asi by som nevedel vybrať iba jedinú vec, ale všeobecnejšia odpoveď by mohla znieť asi takto: Problémom je stagnácia, alebo veľmi pomalý rozvoj mesta Šaštín-Stráže. Chcel by som teda predovšetkým dobré projekty rozbehnúť a realizovať pružnejšie.

Ďalej: 3 otázky pre nového primátora Senice


.

BM: Kralici