Od najmladších benjamínkov až po juniorov prevzali ocenenia tí, ktorí dokázali z 12 pretekov po záhoráckych mestách a obciach získať najviac bodov za jednotlivé umiestnenia.

Zahoracky_detsky_bezecky_pohar_zlava-Borovsky_Havlik
Zľava: Daniel Borovský, Marek Havlík

V kinosále kultúrneho domu v Borskom Svätom Jure postupne dekorovali súťažiach od najmladších po najstaršie kategórie. V priebehu roka sa mohli záhorácke deti pretekať na rôznorodých akciách. Tradične sa začínalo behmi po futbalovom ihrisku v Hlbokom, pokračovalo sa na ceste v Šaštíne, Borskom Sv. Jure, Jablonici, Plaveckým Mikulášom, Gbeloch, Smrdákoch, Radošovciach a Senici a krosovými behmi v Malackách, Plaveckom Štvrtku a Borskom Mikuláši. V každej obci a meste sa na štart postavilo mnoho domácich detí a mládeže, no medzi ocenenými boli najmä tí, ktorí sa na jednotlivé preteky dostavovali pravidelne. Hoci bolo vyhlasovanie spojené s behaním, na stupne víťazov sa dostali aj predstaviteľky iných atletických oblastí, napr. chodkyňa Silvia Cintulová alebo výškarka Monika Zavilinská z MŠK Borský Mikuláš. Ocenené boli aj kluby, ktoré mali na stupňoch najviac zástupcov – ŠK Jablonica a domáci AK pri ZŠ s MŠ Borský Svätý Jur. Na vyhlasovaní aktívne participoval organizačný tím okolo Jána Dobiáša z Junior Clubu Borský Mikuláš, obec Borský Svätý Jur, Základná škola s materskou školou B. Sv. Jur. Jedna z ocenených, Melánie Beňková z MŠK B. Mikukáš mala aj hudobné vystúpenie na saxofón, podobne tak na akcii zahral vlastnú skladbu bývalý skokan do diaľky, malacký tréner a spolu-moderátor vyhlasovania Vladimír Handl.
Na stupňoch mohli diváci vidieť niekoľko popredných atlétov v kategórii mladších i starších žiakov, dorastencov a juniorov.

Mladší žiaci
Víťaz Marek Havlík z AC Malacky, ktorý v pohári reprezentoval partnerský Záhorácky Fénix Senica obsadil štvrté miesto v behu na 1000 m v celoslovenskom finále školskej súťaže Hľadáme nových olympionikov. V pohári sa zúčastnil všetkých dvanástich kôl a neprehral ani jedno. Najviac mu konkuroval rovesník Daniel Borovský z Brezovej pod Bradlom, ktorý taktiež robí atletiku a v pohári sa umiestnil s redukovaným počtom bodov z desiatich najlepších pretekov 486 na druhom mieste.

Zahoracky_detsky_bezecky_pohar-Zuzka
Zuzana Švejdová

Mladšie žiačky
Súťaž opanovala domáca vychádzajúca hviezdička slovenských behov Zuzana Švejdová. Zvíťazila napriek neúčasti na pretekoch v Malackách, keďže v ten istý deň štartovala na majstrovstvách Slovenska v krose v Dubnici nad Váhom, kde sa stala vo svojej kategórii slovenskou šampiónkou. Na druhej priečke figurovala majsterka Slovenska v chôdzi mladších žiačok Silvia Cintulová z MŠK Borský Mikuláš, ktorá podobne ako Zuzka, získala titul v Dubnici nad Váhom. Tretie miesto patrilo nádejnej bežkyni z AC Malacky/Záhorácky Fénix Silvii Morávkovej.

Zahoracky_detsky_bezecky_pohar-Cintulova
Silvia Cintulová

Starší žiaci
Tu triumfoval domáci bežec z AK pri ZŠ s MŠ Zdeněk Švejda, starší brat víťazky mladších žiačok. Najväčší úspech dosiahol Zdeněk na majstrovstvách Slovenska v krose, keď v kategórii starších žiakov získal titul vicemajstra Slovenska. Nebyť porážky v poslednom kole v Senici, kde dobehol tretí, bol by aj on neporazeným pretekárom v celom priebehu pohára. Na bronzový stupienok si stal Jakub Kopiar z AC Malacky, tento rok bronzový z majstrovstiev Slovenska v krose v kategórii starších žiakov.

Zahoracky_detsky_bezecky_pohar_Zdenek_Bojanovice
Zdenek Švejda

Staršie žiačky
Víťazkou kategórie sa stala napriek vleklým zdravotným problémom talentovaná Melánie Beňková z MŠK Borský Mikuláš. Tá musela dlho pauzovať po halovej sezóne a celé leto, nemohla teda bojovať o cenné kovy na majstrovstvách Slovenska. Zúčastnila sa piatich kôl a všetky vyhrala. Druhá skončila skokanka do výšky Monika Zavilinská (MŠK Borský Mikuláš), tento rok bezkonkurenčne najlepšia výškarka v kategórii starších žiačok a dokonca aj dorastenecká šampiónka a slovenská reprezentantka.

Dorastenci
Kategóriu dorastencov ovládol prekvapivo šprintér AC Malacky Boris Pribil, ktorý tak potvrdil, že disponuje aj dostatočnou vytrvalosťou, ktorá mu pomohla pri zisku titulu majstra Slovenska v behu na 400 m dorastencov v Dubnici nad Váhom. Spolu so zlatom zo štafiet na 4×100 m a 100-200-300-400 m bol B. Pribil najúspešnejším atlétom dorasteneckých majstrovstiev. V pohári vyhral síce len jedny preteky zo šiestich, na ktorých sa zúčastnil, ale bodovo mu to stačilo na prvé miesto.

Zahoracky_detsky_bezecky_pohar_Marencik
Ondrej Marenčík

Juniori
V tejto kategórii nemal konkurenciu člen AK Junior Holíč Ondrej Marenčík, bývalý basketbalista a skokan do výšky. Pod vedením trénera R. Roučku kombinuje úspešne disciplíny 400 – 800 metrov. Na kratšej trati dosiahol tohtoročný najhodnotnejší juniorský čas 49,72 s.

Juniorky
Medzi juniorkami zaujala najmä tretia v poradí Zuzana Durcová zo Spartaka Myjava. Tá kvalitatívne predčila súperky o konskú dĺžku a tretia bola len preto, že sa zúčastnila iba troch pretekov, ktoré s prehľadom vyhrala. Tento rok sa stala vicemajsterka Slovenska v behu na 5000 m junioriek a obliekla aj reprezentačný dres.

/TK AC/


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú premnožené hlodavce, obce a mestá musia deratizovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici vyzval obce a…

BM: Ustekana sobota