Aktualizované 6.marca 10H30: Zatiaľ sa nenašli presvedčivé dôkazy o pohybe medveďa na Morave.  „Nie je vylúčené, že sa tu medveď objavil. Bol by to úplne prirodzený jav.” povedal vo štvrtok pre Břeclavský Deník Jiří Matuška zo Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Stopy nenašli, ale odporúčajú ostať v ostražitosti. „V stredu sa na mieste nepodarilo zajistiť preukázateľné stopy medveďa. Napriek tomu stále žiadame verejnosť o obozretnosť a v prípade, že by ho spozorovali, volali na políciu.” uviedla hovorkyňa břeclavskej radnice Eliška Windová.

Ilustračné foto ZOO Děčín

Informácie o výskytu medveďa na Břeclavsku by Matuška nepodceňoval. „Nie je žiadnou novinkou, že sa sem tlačí zo Slovenska a prekračuje rieku Morava. Je to ich prirodzená reakcia ako na počasie, tak aj na vysoký počet týchto šeliem na Slovensku. Zima tento rok nebola nijak krutá, a medvedi sa tak budia zo zimného spánku skorej a migrujú na Moravu,” vysvetlil pre Břeclavský Deník ochranár. Môžeme sa tak do budúcna stretnúť s častejším výskytom medveďa na Záhorí a Morave.

medved_zahorie_breclav_tvrdonice_lanzhot_gbely_2015
Medveďa videli v utorok (3.3.) medzi obcami Lanžhot a Tvrdonice. Zdroj mapy: Google Mapy

Pôvodná správa 4.marca 11H06
Len niekoľko kilometrov od mesta Gbely medzi obcami Lanžhot a Tvrdonice sa pohybuje medveď, ktorého spozorovala v utorok (3.3.) mladá žena. Počas jej prechádzky na koni vyšiel vraj medveď z lesa. Kôň sa síce splašil, jazdkyňa sa ale udržala v sedle. Medveď dokáže za deň prejsť viac ako 30 kilometrov.

“Dnes pôjdu pracovníci odboru životného prostredia mestského úradu do terénu, aby zajistili prípadné stopy a potvrdili tak výskyt medveďa,” uviedla hovorkyňa mesta Břeclav Eliška Windová. Lesníci zaistili stopy, samotného medveďa ale nevideli. Teraz po ňom pátrajú v teréne spolu s pracovníkmi odboru životného prostredia mesta Břeclav.  Pátranie po medveďovi môže veľmi podmočený terén komplikovať.

Medveď bude podľa lesníkov pravdepodobne vyhladovaný, a mohol by tak hľadať potravu v blízkosti ľudských obydliach. V prípade ak uvidíte medveďa kontaktujte políciu na čísle 158.

V Moravskom Svätom Jáne zrazil v roku 2012 kamión mladého medveďa
V septembri 2012 zrazil kamión na diaľnici D2 v Moravskom Svätom Jáne mladého medveďa.

Foto: Anton Emrich

Medveďa pravdepodobne zrazili kamión pri potoku Lakšár a ťahal ho niekoľko metrov ďalej. Polovníkov z Moravského Svätého Jána zavolala na miesto diaľničná polícia. Medveď sa po zrážke s kamiónom pravdepodobne namotal na koleso. Najväčší kus medveďa sa našiel pod mostom v smere na obec Závod. Mladý medveď mal cca 100 kg.

Čo robiť, ak stretnete medveďa (zdroj: sme.sk)

  • nespúšťajte medveďa z dohľadu, ale vyhýbajte sa priamemu kontaktu z očí do očí
  • ak vás medveď zaregistroval a nasleduje vás, ale udržiava si odstup, pokúste sa ho odohnať
  • natiahnite ruky nad hlavu a snažte sa fyzicky urobiť čo najväčším. Rozprávajte na medveďa hlasným, hlbokým, hrubým hlasom
  • ak ustupujete, pohybujte sa pomaly, nikdy neutekajte
  • ak vás medveď prenasleduje, odhoďte nejakú svoju vec napr. plecniak ďaleko od seba, aby ste ho zmiatli a odpútali jeho pozornosť, jedlo odhoďte len ako poslednú možnosť
  • lezenie na strom tiež použite ako poslednú možnosť. Musíte vyliezť najmenej do výšky 45 metrov nad zemou
  • ak vás medveď napadne, ľahnite si na zem tvárou k zemi, schúľte sa do pozície, v ktorej si stehná tlačíte na hrudník, hlavu sa snažíte skryť medzi kolená, spojiť prsty na krku a chrániť si krk, pričom lakte si tlačte ku kolenám. Táto pozícia vám chráni krk, hlavu a iné životne dôležité orgány. Nehýbte sa, kým medveď neodíde

Správu budeme aktualizovať!
aktualne_informacie_foto_video


.

BM: Ustekana sobota