V utorok 17. marca v Dome kultúry v Senici uvedie päť detských divadelných súborov tri inscenácie a dve scénické miniatúry. Súčasťou divadelnej prehliadky budú aj rozhovory členov poroty a tvorcov divadla na odbornom seminári.

senicke_zrkadielko_anny_ghanamovej_Drak_ou_Radosovce_zus_skalica
Súbor Drak pracujúci pri Obecnom úrade v Radošovciach a ZUŠ v Skalici

 

44. regionálnu súťaž otvorí o 9,00 hod. novovzniknutý detský divadelný súbor Bodka zo Základnej školy na Vajanského ulici v Skalici rozprávkou Jána Navrátila Svetovládne blchy. Javiskové stvárnenie príbehu o láske, vnútorných hodnotách človeka a o tom, čomu pomôžu obyčajné blchy, s deťmi režijne pripravila Mgr. Jana Kutalová. Detský divadelný súbor Zádrapky zo ZUŠ v Senici sa do Senického zrkadielka Anky Gamanovej zapája pravidelne. V tomto roku uvedie v réžii pedagogičky Mgr. art. Lindy Petrákovej, ArtD. autorské scénické miniatúry vytvorené kolektívom Zádrapkárov s názvami Rande a Ó Fortuna. Po nich už javisko bude patriť skúsenému súboru Drak pracujúcemu pri Obecnom úrade v Radošovciach a ZUŠ v Skalici. Drak v minulom roku vyhral krajskú súťaž detskej dramatickej tvorivosti Senická divadelná jar a zúčastnil sa najvyššej – celoslovenskej súťaže Zlatá priadka v Šali. Úspech ich povzbudil a tak s chuťou tvoriť divadlo siahli po knihe Johna Boyna Noe na úteku. Našli v nej príbeh malého chlapca Noa, ktorý utečie z domu, dostane sa do hračkárstva, skamaráti sa so samotným predavačom a ten mu ukáže, že pred zlým a nepríjemným sa utiecť nedá. O 11,00 hod. uzavrie súťažný program Senického zrkadielka Anky Gamanovej detský divadelný súbor Studnička zo ZUŠ v Skalici. Dievčenský kolektív s jedným chlapcom vedený pedagogičkou Mgr. Janou Kutalovou spracoval do divadelnej podoby knihu Jacqueline Wilsonovej Anjel Viky. Dve nerozlučné kamarátky rozdelí smrť jednej z nich. Priateľstvo je však večné a tak sa nakoniec všetko na dobré obráti.
Mladí herci sa budú snažiť zaujať senických divákov i porotcov a bojovať o postup do krajskej súťaže detskej dramatickej tvorivosti Trnavského kraja Senická divadelná jar.

Trnavský samosprávny kraj – Záhorské osvetové stredisko v Senici, Mesto Senica a Mestské kultúrne stredisko v Senici, ako organizátori súťažnej prehliadky, pozývajú na Senické zrkadielko Anky Gamanovej všetkých priateľov a obdivovateľov detskej Tálie.

Jaroslava Slezáková, ZOS Senica    


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

3D filamenty 2023