Hlasovanie sa skončilo 28. februára. Víťazným stromom sa stal s 59 836 hlasmi Dub na futbalovom ihrisku z Estónska. Druhé miesto s 53 487 hlasmi patrí Veľkému platanu v Tate (Maďarsko). Tretie miesto patrí Topoľu čiernemu v Alfambre (Španielsko), ktorý získal 13 951 hlasov. Celkový počet hlasov dosiahol takmer 185 tisíc.

1. Orissaare, Saaremaa, Estónsko Dub na futbalovom ihrisku 59836 hlasov
2. Tata, župa Komárom-Esztergom, Maďarsko Veľký platan v Tate 53487 hlasov
3. Aguilar del Alfambra, Aragón, Španielsko Topoľ čierny v Alfambre 13951 hlasov
4. Dębina, Dolnosliezske vojvodstvo, Poľsko Dub Slovan 12354 hlasov
5. Velké Opatovice, Juhomoravský kraj, Česká republika Opatovická borovica 12327 hlasov
6. Nottingham, Anglicko, Veľká Británia Veľký dub 9941 hlasov
7. Archar, Vidinská oblasť, Bulharsko Archarský platan 7052 hlasov
8. Senica, Trnavský kraj, Slovensko Moruša – maják minulosti 6776 hlasov
9. Loch of Lowes, Perthshire, Škótsko, Veľká Británia Strom Dámy 4193 hlasov
10. Powys, Wales, Veľká Británia Osamelý strom v Llanfylline 1548 hlasov
11. Voeren, Belgicko Klincový strom 1362 hlasov
12. Pianello, Korzika, Francúzsko Gaštan jedlý 654 hlasov
13. Sabin, Lazio, Taliansko Olivovník z Canneto Sabino 515 hlasov
14. Ballinderry, Nenagh, grófstvo Tipperary, Írsko Libanonský céder 308 hlasov

“Tento strom je pre nás aj pre naše mesto veľmi významný už len tým, že rastie prakticky v centre mesta,” povedal Juraj Kabát, člen občianskeho združenia Kozel, ktoré strom do ankety nominovalo.

morusa_biela_senica

“Je to netypický strom pre mestskú zeleň a mnoho Seničanov na tom strome doslova vyrastalo.” dodal. Víťazný strom stojí v Senici uprostred zastavaného územia. “Tento strom je obklopený civilizáciou, páči sa mi na ňom, že vôbec je,” okomentoval víťazný strom patrón ankety spevák Peter Lipa.

Táto moruša je jeden z najkrajších a najstarších stromov v Senici. Takto mohutné moruše sa dnes len tak nevidia a už vôbec nie v centre mesta. Vznešená a majestátna dáma trpezlivo pozerá na svet okolo seba, ktorý sa jej pred očami neustále mení a pretvára. Kedysi dávno rástla na pokojnom okraji mesta, dnes ju obkolesuje rušné sídlisko, na ktorom vyrástli generácie detí. Seničania ju nazývajú aj majákom minulosti, ktorý na nás v tejto hektickej dobe žmurká svojim pokojom a trpezlivosťou.

Zmyslom Európskeho stromu roka je poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné i kultúrne bohatstvo, ktoré by sme si mali vážiť a chrániť ho. V Európskom strome roka na rozdiel od iných súťaží nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek, ale príbeh a spojenie s ľuďmi. Hľadáme totiž stromy, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou širšej komunity. Do finále európskej súťaže vždy postupujú víťazi národných kôl.

Zdroj: treeoftheyear.org


.

BM: Ustekana sobota