Tomáš, povedz nám niečo o sebe – koľko máš rokov a čo robíš?
Mám 25 rokov a momentálne pracujem ako kondičný tréner v klube FK Senica. Som súčasťou realizačného tímu A-mužstva, ale spolupracujem aj s trénermi mládežníckych kategórií.

Vyštudoval si to, čo robíš? Ak áno, kde? Ako ťa pripravila škola do praxe?
Študoval som na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Magisterské štúdium som dokončil so špecializáciou fitnes, pričom bakalára som mal so zameraním na učiteľstvo telesnej výchovy. Študovať na FTVŠ som sa rozhodol asi v 2. ročníku strednej školy, pretože šport bol súčasťou môjho života prakticky odmalička, a dúfal som, že raz by som sa ním dokázal živiť. Od 8 rokov som hrával v Senici futbal, a prešiel som všetkými mládežníckymi kategóriami, až po U-19. Po skončení aktívnej kariéry v kategórii dorastu a dokončení strednej školy sa stalo pre mňa prioritou štúdium na vysokej škole. Naučené vedomosti sú však jednou stranou mince, a samotná realita – práca v praxi tou druhou. Z naučeného čerpám, v praxi sa však človek občas presvedčí, že nie všetko je tak, ako hovoria knižné definície.

senicania_tomas_vacula 1
Žijeme v dobe, kedy pomaly každý deň vychádzajú relevantné štúdie, a bolo by určite nielen neprofesionálne ale aj hlúpe sa ďalej nevzdelávať, pretože aj stojaca voda hnije. Aká bola tvoja cesta za prácou kondičného trénera v Senici? Mal si aj nejakého učiteľa?

Ako som spomínal v predchádzajúcej otázke, odmalička som hrával futbal v Senici, a tým pádom mám ku klubu blízky vzťah. Ešte počas štúdia, kedy som bol v 4. ročníku na FTVŠ, ma z klubu oslovili, či by som nemal záujem. Bolo to v lete, pred sezónou 2013/2014. V dlhodobej vízii nášho klubu je, aby sa postupne presadilo čo najviac odchovancov na úrovni A mužstva, čo platí aj na trénerských pozíciách. Mojím “mentorom“ bol kondičný tréner Martin Rusňák, určite jeden z najlepších, ktorého na Slovensku máme, dlhoročný kondičný tréner mužskej futbalovej reprezentácie SR. Veľmi veľa som sa od neho naučil, som mu za to nesmierne vďačný. Momentálne pôsobí popri reprezentačnom výbere mužov SR aj ako kondičný tréner v klube DAC Dunajská Streda.
senicania_tomas_vacula 2
Prezraď plusy/mínusy trénovania ľudí. Poprípade popíš svoju prácu, aby si aj čitatelia vedeli niečo konkrétne predstaviť pod pojmom kondičný tréner.

Práca s ľuďmi je podľa môjho názoru náročná, no o to viac zaujímavejšia. Z môjho pohľadu najväčší problém zo začiatku bol, že som vekom mladší ako niektorí hráči v kádri. Zo začiatku bolo na mne, aby som ich presvedčil, že svojej práci rozumiem. Práca kondičného trénera pri futbalovom tíme je špecifická. Niektorí si to však mýlia – vôbec to nie je len o dvíhaní činiek. V týždennom tréningovom “mikrocykle“ sa venujeme posilňovaniu maximálne 1x. Aj tam sa však snažím všetky cvičenia čo najviac priblížiť samotnému futbalu. V prípravnom období, napríklad počas zimnej prípravy do plánu zaraďujeme aj objemové tréningy. Silovej zložke sa venujeme v každom tréningu – posilňovanie s vlastnou váhou, rôzne stabilizačné cvičenia a CORE (cvičenia zamerané na stred tela) cviky, využívame i rôzne balančné pomôcky. Futbalista však musí byť pripravený komplexne, nielen po silovej stránke. Jeho pohybové schopnosti, či už kondičné alebo koordinačné – musia byť rozvinuté na maximálnu možnú úroveň.

V čom si myslíš, že robia ľudia najväčšiu chybu, keď sa bavíme o posilňovaní/fitnes/zdravom životnom štýle?

Najväčšou chybou ľudí, ktorí sa rozhodnú, že chcú zmeniť svoj životný štýl a lepšie vyzerať je fakt, že si myslia, že sa výsledky dostavia okamžite, najlepšie na druhý deň. Treba byť trpezlivý, a hlavne vnútorne nastavený na to, že chcem niečo dosiahnuť, nevzdávať sa. Je to o odriekaní, nastavení si režimu, či už sa to týka stravy alebo tréningov. Taktiež si myslím, že motivácia je veľmi dôležitá, posúva nás vpred.

senicania_tomas_vacula 3

Presne tak! Konzistentnosť ruže prináša. Vytrvalosť a odhodlanie nenahradíš žiadnymi novými prevratnými metódami. Ako sa stravuješ? Nejaké tipy pre ľudí?

Ja osobne sa riadim tým, že človek má jesť všetko, ale s mierou. Snažím sa stravovať zdravo, ale nejako extrémne to nepreháňam. V mojom jedálničku nesmie chýbať zelenina a ovocie, ktoré je na dennom poriadku. Hlavnou zásadou je pravidelnosť. Jesť v menšom objeme, aspoň 5x za deň. (Meal timing – rozloženie a množstvo jedál do dňa hrá zanedbateľnú úlohu pri strate tuku/naberaní svalov – Tomáš si našiel niečo, čo vyhovuje jemu z hľadiska životného štýlu a toho sa drží!)

senicania_tomas_vacula 4
Na záver rady, postrehy pre začiatočníkov, ktorí by radi začali so športom, respektíve pohybom a nevedia ako…

Určite by si mali nechať poradiť od niekoho kto má skúsenosti. Či sa to týka posilňovania, behania, športu všeobecne.

Senica + tip č. 2: Vytrvalosť a odhodlanie, je to čo rozdeľuje úspech od zlyhania. Nič sa nedeje zo dňa na deň, taktiež aj tých 12 tisíc lavičiek, čo máme na námestí sa neosadili za deň!

FOTO: www.adamhusek.com

logo_senica_plusNečis
Článok uverejnil partnerský portál Senica+

 


.
Toto je čítané

Nadácia Volkswagen Slovakia zaplatí obnovu unikátnych historických skleníkov v Prügerke

V bratislavskej Prüger-Wallnerovej záhrade, známej ako Prügerka, sa v pondelok (15.4.) udial…

BM: Ustekana sobota