Išlo o simulovanú pátraciu akciu záchranárskych zložiek, ktoré organizovala Bratislavská kynologická záchranárska brigáda a bolo zamerané na koordináciu jednotlivých záchranárskych zložiek a ich spoluprácu.

Patranie_po_nezvestnych_osobach_v_Solosnici

Podľa fiktívneho scenára sa partia 10-tich mladých ľudí vybrala na Petrklín osláviť rozlúčku so slobodou jedného z nich. Tesne pred zotmením sa však strhla prudká búrka a do stromu v blízkosti ohniska, kde sa partia nachádzala, udrel blesk. Hlásenie o udalosti zachytili na operačnom stredisku od jedného z nezvestných, ktorý stihol len krátko opísať udalosť a lokalitu, kde sa nešťastie stalo. Potom sa spojenie prerušilo a nepodarilo sa ho obnoviť.

Na miesto nešťastia ako prví dorazili hasiči, ktorí lokalizovali a zneškodnili požiar. Potom boli vyrozumení príslušníci PZ SR, ktorí zaistili stopy objavené pri ohnisku. Podmienky boli vhodné na nasadenie špeciálne cvičeného stopárskeho psa, ktorý po niekoľkých minútach objavil jednu z nezvestných osôb. Osoba bola vypočutá kriminalistami, ktorí určili ďalší smer prehľadávania. Následne boli do terénu nasadení psovodi so záchranárskymi psami, ktorí prehľadávali náročný terén takmer nepretržite od piatka večera až do soboty obeda.

Úlohou zúčastnených bolo nezvestných vypátrať, poskytnúť im prvú pomoc a zabezpečiť ich transport z ťažko dostupného lesného terénu. Okrem pohybu v náročnom horskom teréne Malých Karpát sa museli vysporiadať aj s niekoľko hodinovým pobytom v teréne, ktorý vyžaduje absolútnu sebestačnosť zasahujúcich zložiek.

Patranie_po_nezvestnych_osobach_v_Solosnici_2

Veľká vďaka patrí figurantom zo Zajo tímu, zo Súkromná stredná odborná škola veterinárna, Bullova 2, Bratislava, pánom z Esquadra Slovakia, ktorí sa postarali o rozvoz zasahujúcich, ako aj ASSR, ktorí zabezpečili materiálno-technickú časť cvičenia. Samozrejme ďakujeme aj všetkým zúčastneným zložkám – DHZ Sološnica , PZ SR, IBHA a psovodom za profesionálny a zodpovedný prístup počas celého cvičenia.

Cvičenie preverilo nielen koordináciu práce, ale aj fyzickú a psychickú kondíciu záchranárskych tímov, rádiokomunikáciu, prácu s GPS a mapami. Ukázalo sa, že má zmysel cvičiť takéto postupy v skutočných pátracích akciách a veríme, že sme začali novú éru vo vyhľadávaní stratených osôb na Slovensku.

Zuzana Kochanová


.

BM: Kralici