Prvomájové oslavy majú v každom meste dlhoročnú tradíciu a v Senici boli vždy niečím zaujímavé, pestré a vstup bol zdarma. Konali sa vždy na malom alebo veľkom námestí. Tento rok program osláv so stánkami s remeslami a občerstvením premiestnili do priestorov amfiteátra v parku. Oproti minulému roku sa udiali zmeny a to hlavne v čase konania podujatia. Minulý rok boli oslavy od 10:00 do cca 15:00 hodiny, no tento rok začnú už o 13:00 a budú pokračovať až do neskorého večera. To vidíme ako veľmi pozitívny krok.

1_maj_2015_senica

Organizátori mesto Senica a MsKS Senica pripravili pre občanov mesta zaujímavý a bohatý program, určený širokej verejnosti. V prvej časti tzv. „Šláger máj“, zahrajú a zaspievajú Duo Yamaha, Senická heligónka, Rubín, Oľga Baričičová, Duo Sonet a senický spevácky zbor Jednoty dôchodcov Seniorka. V ďalšej časti si prídu na svoje priaznivci domácich tanečných skupín ako Sonny, Scream a mažoretky Spirit. Strhujúcim príbehom o senickom kanafase sa predstaví Záhorácko šermírsko – divadelný spolek Ctibor. Domácu scénu zavŕši speváčka Viera Šusteková s gitaristom Petrom Kavickým. Na záver svoje najznámejšie hity predvedie hudobná skupina Gladiátor.
Organizátori pripravili tento rok prekvapenie vo forme 5 € vstupného (Deti do 6 rokov a ZŤP vstup zdarma). Vstupenky možno zakúpiť i v Infosen Senica, Námestie oslobodenia 17, Senica, tel.: 034/6516459. Je to málo, či veľa ? Mali by byť mestské podujatia ako 1.máj, 1.jún, Kultúrne leto, Svetlonosenie, či Vianočná dedina zadarmo?

Tak ako začína byť zvykom aj v iných mestách ako napr. Žilina alebo Malacky, kde sa často pýtajú občanov, čo by im vyhovovalo, spýtali sme sa aj my ako to vidia občania mesta a ako by si predstavovali prvý máj.

Odpovede našich respondentov (uvádzame anonymne z dôvodu ochrany osobných údajov):
TOMÁŠ, 22 r : Vstupné na taký program je celkom drahé. Program? Čakal som niečo lepšie, možno viac skupín. Ja veľmi 1 máj neoslavujem, je to pre mňa klasický deň. Škoda je, že sa nedochovali sprievody ako za komunizmu, bolo by to zaujímavé spestrenie. Určite sa zúčastním i tento rok. Amfiteáter je dobré miesto na konanie takýchto podujatí, zmestí sa tam dosť ľudí a výhľad je tiež dobrý.

MICHAL, 22 r: Vstupné na hudobný program je adekvátne, ale program je príliš prekombinovaný. Pretože na niektorých interpretov sa oplatí platiť, na iných nie. Rozhodne by som napr. neplatil za Duo Jamaha a prečo ich musia všade trepať mi je záhadou. Tak isto je štýlovo nekonzistentný. Očividne sa snažili dostať do programu každého, kto v okolí niečo hrá alebo spieva. Jamaha, heligónka, scream, Vierka Šusteková, mažoretky a na koniec Gladiátor. Kto túto kombináciu vymyslel by mal dostať metál. Ak chceli vyberať vstupné, mali ho vyberať na Gladiátora, ktorému by robili predskokanov niektorí lepší senickí interpreti, ako napr. je Vierka Šusteková, aspoň by to štýlovo k sebe sedelo. Tak isto za Ctiborovcov by som bol ochotný zaplatiť. Neviem, kto sa príde za peniaze pozrieť na mažoretky, scream alebo heligónky. Tieto veci mali byť zadarmo, aj tak na senických akciách zaujímajú iba rodičov a príbuzných mažoretiek. Heligónky zasa zaujímajú najmä dôchodcov. Pre všetkých ostatných to je len podmaz pod ostatné aktivity, ktoré sú s takýmito podujatiami spojené. Už vôbec neviem, koho by zaujímalo pozerať sa na spevácky zbor domova dôchodcov. V živote som nepočul o tom, že by domov dôchodcov mal spevácky zbor a to som bol členom istého senického speváckeho zboru, pričom sme chodili na prehliadky v okrese. Neviem, kto by platil, aby sa na nich pozrel. Týmto krokom pán primátor spôsobí iba to, že bude v určitých dobách na tom amfiteátri prázdno a ľudia prídu až na interpretov, ktorí ich zaujímajú. Ohľadom toho, že sa to koná na amfiteátri – znova – ak chceli spoplatnený koncert, mali spraviť spoplatnený koncert buď na amfiteátri, v dome kultúry alebo v DAVe. Ostatný program mal byť na verejnom priestranstve. Prvý máj sa totiž spája so stavaním mája a predpokladám, že toto sa na amfiteátri konať nebude. Ľudia teda prídu o jednu z atrakcií, ktorú prvomájový program prináša.

ZUZKA, 45 r : Podľa mňa je jedno, kde sa budú konať oslavy 1.mája. Kto chce ísť, tak pôjde, či to bude na námestí alebo v amfiteátri. Na námestí to bolo vždy riziko, nakoľko je to na hlavnej ceste a je to dosť nebezpečné. A poviem pravdu, že na amfiteátri sa mi to páči. A to že sa platí? Teraz sa platí za všetko. Kto pôjde robiť niečo zadarmo, aj tí umelci čo tam budú si nechajú zaplatiť a nie malé peniaze. Ale stačili by aj 3 eurá, to je môj názor.

MARCEL,17 r : Myslím si, že 5 eúr nie je veľa. Miesto – Amfiteáter, tak dá sa tam sedieť. Keďže zbožňujem Coldplay tak tých by som tu uvítal, ale gladiátor nie je špatný program.

VIKTÓRIA, 35 r : Som prekvapená, že sa vyberá vstupné na prvého mája. Najprv som bola v šoku, i keď 5 eúr sa mi to zdá moc. Ale, ak človek ide na vystúpenie skupiny, platí omnoho viac a ak mladý človek pôjde na Gladiátor večer a zaplatí len 5€ tak to nie je veľa. Len keď by tam chcela ísť rodina, tak sa im to predraží. A koho by som chcela vidieť? Nerozmýšľala som nad tým, lebo viem aká je situácia v Senici. Každý len hundre, že tu nič nie je a potom aj tak neprídu alebo im vadí niečo iné. Myslím si, že amfiteáter je málo využívaný. Mohlo by tam byť viac podujatí. Aj keď ľuďom, ktorí tam bývajú vadí im aj jedna akcia do roka. V tom prípade je ten amfiteáter nevyužitý, čo ma dosť štve, no okrem premietania filmov v lete.

ARIANA, 20 r : 5€ je dosť veľa, ale zdarma by to určite nemalo byť. S programom som moc spokojná. Chystám sa na podujatie a teším sa. Myslím si, že amfiteáter je dobrá voľba. Podľa mňa je dobré byť vonku na vzduchu.

NIKOLA, 19 r : Mohlo by to byť zdarma, žiadne vstupné veď je to 1.maj.

PAVOL, 40 r : Prvý máj slávim zväčša prácou, sadíme zemiaky. Taká je realita.

TOMÁŠ, 21 r : Myslím, že vstupné 5 eur je trošku dosť, ideálne by bolo tak medzi 2,50 – 4 Eura. Program prvého mája je celkom fajn. Mohli by byť takéto podujatia aj zdarma, všetko zadarmo je fajn. Ja osobne by som ocenil hocijakého rockového interpreta, nech je živo. Prvý máj by som si predstavoval ako deň oddychu od práce a relaxu s najbližšími, nejaká cigánska pečienka, kofola, pivo a príjemná atmosféra. V amfiteátri je dosť priestoru – určite sa pomestíme. Prvý máj by sa mohol konať aj na miestach ako je Kunovská priehrada, ale k amfiteátru to mám bližšie, takže nemeniť. 

PATRIK, 21 r : Vstupné 5,-€ je na Seničanov priveľa. Takéto podujatia by mali byť zadarmo a oslavovať sa má zdarma, ibaže ak by bola mega tombola s lákavými cenami. V rámci programu by som si predstavoval domácich interpretov, príp. folklór. Prvý máj si predstavujem ako zmiešanie tradicionalizmu a pop-kultúry – niečo ako RUČNÉ stavanie mája za sprievodu dychovky a vedľa cukrová vata s výčapom kofoly. Oslavy by sa mali konať jedine na veľkom námestí, iné miesto by si vyžadovalo rozsiahlu reklamnú kampaň.

RUDOLF, 45 r : Vstupné 5 € je veľa, malo by byť symbolické 1€ alebo zdarma. S programom prvého mája som spokojný. Prvý máj by som si predstavoval v štýle retro, ako to bolo kedysi. A súhlasím s amfiteátrom aj tak len chátra. V budúcnosti som za konanie osláv na veľkom námestí .

SILVIA, 34 r : Čo sa týka interpretov, ako mamina by som privítala niečo pre deti, nakoľko momentálne sa už viac menej prispôsobujeme im potrebám a záľubám. Čo sa týka vstupného, pokiaľ by program stál za to, tak prečo nie? Do Skalice tak chodíme pravidelne a nemáme problém si priplatiť, lebo vieme, že tam to naozaj za niečo stoji, ale ak by tam mala byť len Heligónka a niečo podobné, tak mi to príde dosť veľa.

JAKUB, 22 r : Ja si myslím, že to vôbec nie je zlé aj to vstupné, pokiaľ tam je ten Gladiátor. Ten má za koncerty aké drahé vstupné. Navyše sú tam aj iné skupiny. Myslím si, že amfiteáter je na to ako stavaný, ľudia si tam môžu aj posadať. A pokiaľ sa tie peniaze využijú z toho vstupného na takéto veci tak vôbec mi to nevadí.

ZUZKA, 37 r : Vstupné je jednoznačne VEĽA!!! Určite by to malo robiť mesto Senica zdarma. Čo sa týka programu určite človek každému nevyhovie, takže niektorí budú spokojní, iní nie…Ako si predstavujem prvý máj? To vôbec neriešim, lebo sa aj tak zúčastňujeme len ako konzumenti “cigánskej pečienky” a deti tam aj tak dlho nevydržia…Na prvý máj sa nechystáme, pôjdeme radšej do prírody, ak bude pekné počasie. Podujatie by sa malo konať jednoznačne na veľkom námestí 🙂

MARTINA, 31 r : Vyhovovali mi oslavy na námestiach, či už malom alebo veľkom, keďže mám malé deti a počas programu sme sa mohli voľne presúvať aj s kočíkom a popri tom počúvať program, čo nás zaujalo viac, aj pozerať. Tohtoročné vstupné je vzhľadom na program adekvátne, no napriek tomu sa tam nechystáme, lebo neholdujeme ani jednému z týchto žánrov (šláger, gladiátor). Čo mi je úplne proti srsti, sú politické príhovory. Keďže sa jedná o sviatok práce, páčili by sa mi rôzne remeselné workshopy pre deti aj dospelých, aby sme si mohli vyskúšať tradičné aj moderné povolania. A možno aj taký symbolicky sprievod v uniformách alebo pracovnom oblečení by nebol zlý.

MARTIN, 37 r: Vstupné je Ok, výška vždy závisí od kvality programu, s programom som spokojný. Interpreta by som rad videl Paula McArtneyho. Na oslavy sa chystám. V amfiku je to OK.

SOŇA, 32 r: Myslím si, že 5 eur je privysoká suma, prikláňam sa aby podujatie bolo zdarma, prípadne suma 2 alebo 3 eur. Páčila by sa mi v programe Sima Martausová. Amfiteáter super nápad.

JARKO, 34 r : Čo sa týka miesta osláv 1.maja, tak mi to je jedno, kde to je. Ani námestie, ani amfik nepovažujem za nejaké tradičné miesta, kde by sa malo čosi také konať. Čo sa týka ceny 5 eur, tak tá cena asi súvisí s Gladiátorom, čo je primerané, ale ja by som radšej šiel na koncert Simi Martausovej alebo Jarka Nohavicu alebo Tomáš Klus, niečo zmysluplnejšie. To by tu malo byť. A tá cena 5 eur by sa mala týkať len koncertu, nie samotného vstupu ku stánkom, ale neviem či som tomu správne porozumel. Tak asi toľko.

SIMONA, 17 r. : 1. Máj by mal byť predovšetkým zadarmo. Je to akcia mesta, tak by to malo hradiť. 5€ dá veľmi málo ľudí, niektoré rodiny by chceli isť, ale nebudú môcť, pretože dajú 20€ za vstupné + jedlo a kofolu a tak. Keď už tak nejaké symbolické 1-2 €, je to predovšetkým akcia mesta. Miesto je fajn, ľudia si môžu sadnúť, ale aj námestie nie je zlé. Účinkujúci sú v pohode, pre všetky vekové kategórie.

MICHAELA, 33 r.: Nemyslím si, že je na 1.mája vhodné dávať vstupné. Viem však, že mesto nemá na kultúru, tak to akceptujem. Program sa mi zdá byť fajn, no postrádam v ňom niečo pre deti a hlavne väčšie zastúpenie domácich kapiel. Vierka Šusteková je určite výborná voľba, milujem jej hlas a jej pesničky, ale potešili by aj iné kapelky ako Chili, Matúš Klena, Bábel a pod… Veď kapiel a všelijakých spevákov je v Senici jak hríbikov po daždi. Z tých známejších možno Tomáš Klus, Chinaski, Miro Žbirka, Richard Muller, skrátka väčší výber. Amfiteáter? No neviem, keď začne búrka, nie je sa kde schovať. Mne sa páčilo na malom námestí.

Pýtali sme sa občanov mesta Senica prostredníctvom Facebooku. Poslali sme približne 400 správ respondentom rôznych vekových kategórií a pohlavia, z toho nám prišlo 217 odpovedí. Keďže je to veľké množstvo, uverejnili sme prvých dvadsať odpovedí. Z tohto prieskumu vyplýva, že viac ako 50 % opýtaných respondentov má záujem o to, čo sa deje v našom meste. Reakcie sú väčšinou pozitívne. 77 % z opýtaných, ktorý nám poslali svoje odpovede, má kladný pohľad na program, vstupné, či priestor. 20 % má neutrálny, či negatívnejší postoj a 3 % majú úplne negatívny pohľad na dané podujatie. Náš záver je, že toto podujatie bude krokom vpred a nie vzad.

Viera Šusteková, Martin Filip


.

BM: Festival Záhrad