Richard Vávra, ústredná postava a autor tohto folkového projektu, priznáva, že posun k introvertovi v živote aj v hudbe sa zrejme udial s vekom. Preto jeho skladby niekedy môžu znieť clivo ako Spomienka na detstvo, alebo nástojčivo ako Vážená pani. Každopádne ide o ďalšie vydarené dielo vo vydavateľstve Slnko Records, ktorého krst prebehne tento týždeň 28. mája v bratislavskom Urban House.

Archívny chlapec, foto: Stanislav Holota
Archívny chlapec, foto: Stanislav Holota

Oficiálne uvedenie albumu prichádza pomerne oneskorene, takmer tri mesiace po jeho vydaní. Za ten čas stihla nahrávka Richarda Vávru pozbierať viacero pozitívnych ohlasov, vrátane nominácie na objav roka v rámci hudobných cien Rádia FM, Radio Head Awards.

Hneď po vydaní albumu ma Zlokot láskavo zobral na svoje turné. Všetko sa potom rozbehlo tak rýchlo, až sme si uvedomili, že sme vlastne nespravili žiaden oficiálny krst albumu. Podarilo sa nám to celé zorganizovať až teraz v máji. Nevadí, keďže aj v úvodnej skladbe albumu sa spieva ‘blíži sa jar a ty sa usmievaš a vravíš, že je to najkrajšie obdobie roka’, tak časovo je všetko správne,” hovorí Richard.

Archívny chlapec, foto: Richard Lutzbauer
Archívny chlapec, foto: Richard Lutzbauer

Pri príležitosti tohtotýždňového vystúpenia v Urban House Archívny Chlapec zverejnil už tretiu albumovú skladbu Láskou/Zlatom. Podľa Richarda bola tvorba pesničky dosť špecifická v porovnaní so zvyškom štúdiovky. “Bol to taký výtrysk tvorivej energie a emócií, keď som v skúšobni experimentoval s ladením. Hrubá mustra pesničky bola hotová snáď za hodinu a tak som ju aj hral, intuitívne, podvedome, bez zamýšľania sa nad skladbou pesničky ako takou. To bolo však v ostrom kontraste so samotným nahrávaním. Ako sa táto skladba javila jednoduchá, tak pri nahrávaní som sa s ňou najviac natrápil. Už som bol dokonca na tom tak, že som chcel nahrávanie ukončiť v ten deň, ale Erik Horák (producent) ma nechal v štúdiu samého so slovami, že ‘na hard disku máme miesta dosť a keď to budeš mať natočené, zavolaj mi. Ja si odskočím’,” spomína Richard Vávra.

Hosťom koncertného večera bude kapela Dobropić, ktorá je ženským prienikom skupín Zlokot a Tu v Dome (Stanka Apfelová, Ali Kobzová a Bronka Schragge), pričom dve tretiny tohto zoskupenia Archívneho Chlapca sprevádzali už na jeho poslednom bratislavskom koncerte. Album pokrstí superkapela Zlokot.

Ďalej: Krst Archívneho chlapca na FACEBOOKu 

Zdroj: Tlačová správa Slnko Records

 


.

BM: Festival Záhrad