Až do stredy nás čakajú tropické horúčavy až 38 °C. V stredu postupne od západu pribúdanie oblačnosti a
na mnohých miestach prehánky, búrky, ojedinele intenzívne a aj s krúpami. Naďalej veľmi teplo.

V Lakšárskej Novej Vsi namerali 3.augusta 2013 – 40°C v tieni. Foto: Ľudmila Bachnová
V Lakšárskej Novej Vsi namerali 3.augusta 2013 – 40°C v tieni. Foto: Ľudmila Bachnová

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Veľmi teplé budú aj noci, na niektorých miestach aj tropické (najmä na juhu územia), teda teplota neklesne pod 20 °C. V sobotu sa popoludní ojedinele môžu vyskytnúť aj búrky, viac ich však bude v nedeľu.

Horúce počasie nebude trvať dlho. Zmiernenie horúčav očakávame už v pondelok (pravdepodobne však opäť s tropickou nocou), kedy počasie u nás začne od západu ovplyvňovať zvlnený studený front, ktorý prinesie zrážky, aj búrky. V utorok však očakávame už aj veterno a výrazné ochladenie. Informuje SHMÚ na svojom webe.

Horúčavy zaťažujú organizmus, ľudia by preto mali dbať na pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. Počas teplých dní sa odporúča nosiť podľa možnosti odev svetlých farieb a z prírodných materiálov, má byť ľahký, vzdušný a voľného strihu.

Ďalej: Sledované vody na Záhorí sú vhodné na rekreáciu


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú premnožené hlodavce, obce a mestá musia deratizovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici vyzval obce a…

BM: Ustekana sobota