Cestu dlhú 5000 kilometrov odštartovali Záhoráci v nedeľu (5.7.) na námestí v Senici. Vyrazili naprieč Slovenskom, Maďarskom, Srbskom, Bulharskom, Gruzínskom, Arménskom a Ukrajinou.

na_babete_po_svete_start
Pôvodne boli štyria, no pre pracovné povinnosti odštartovali len traja.

Cestu majú presne naplánovanú. “Aj keď sme generácia digitálnej doby, GPS-ke sme povedali nie a do ruky, asi prvýkrát v živote, zobrali mapu.” predstavuje cestu Seničan Denis Šmída jazdu.

na_babette_po_svete_mapa
“Nikdy nemáme tušenie kde presne sme a kam ideme… mapa slúži výhradne na určenie štátu, kde sa nachádzame a pri otázkach domácich obyvateľov “odkiaľ sme a kam ideme”

Takmer dva mesiace budeme Babetty trápiť na miestach ako je Deliblatska Peščara, jediná európska púšť ležiaca v Srbsku, či hory Kavkazu s nadmorskou výškou cesty viac ako 3000 metrov. Nejde tu len o tú ázijskú, gruzínsko-arménsku časť cesty, veď takmer mesiac strávime blúdením po Balkáme, kde je taktiež veľa veľa zaujímavých miest, ako sme zažili aj cestou do Moldavska.” doplnil Denis Šmída opis trasy.

na_babete_po_svete
Každý rok pred cestou Babetty kompletne rozoberú a znovu zložia

“Úspech vám nikto nezaručí. Môže sa stať čokoľvek ale problémy sú na to aby sa riešili. Odhodlanie a sila je základ, ktorý nám rozhodne nechýba.” dodáva Denis Šmída.


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota