Prežiť rok na plachetnici? Výzva, ktorá sa nezahadzuje! To mi znelo v ušiach celých pätnásť minút, kým som sa rozhodol povedať svoje zatiaľ najväčšie áno. A tak sa vo februári 2015 začal kolotoč plánovania, organizovania a príprav na plavbu okolo Afriky.

Na ceste po Afrike.
Na ceste po Afrike.

O čo nebezpečnejšie sa na začiatku príprav zdali nástrahy oceánu, o to dojemnejšie boli moje zistenia, že spoločensko-ekonomický systém v ktorom žijeme nie je pripravený uvoľniť ma zo svojho zovretia. Po všetkých absolvovaných strastiach som presvedčený, že neznáme vody a nástrahy oceánu sú nič proti neprebádaným vodám a nástrahám byrokracie nášho systému. Systém odvodov, daní, poistenia, poplatkov, receptov a iných vymožeností civilizácie narazil na obyčajnú snahu smrteľníka vycestovať, t.j. opustiť systém s úmyslom do iného systému v inom štáte nevstúpiť. Otvorené more je jednoducho územie nikoho i keď samotná jachta je exteritoriálnym územím štátu, pod vlajkou ktorého pláva. Boj s byrokratickou chobotnicou trval takmer pol roka, ale každé nové chápadlo, ktoré sa objavilo mi len vlievalo silu bojovať a nevzdať sa. Poznanie, ktoré mi však z tejto skúsenosti zostalo je sarkasticky dojemné. Opustiť systém je možné výlučne komínom.

Na ceste po Afrike.
Na ceste po Afrike.

Späť k samotnej plavbe. Začína 31.7.2015 v malom meste na juhozápade Anglicka, kde kotví osem metrov dlhá plachetnica, ktorá sa stane naším domovom na dlhšie neurčenú dobu. Z Anglicka nás vypláva päť námorníkov. Ak bude všetko prebiehať podľa plánu, po doplnení zásob v Taliansku pokračujeme ďalej dvaja. Prvá časť plavby je testovacia. Treba si overiť svoje limity a schopnosti a spoznať sa medzi sebou. Plavbu do Indie okolo Afriky odhadujeme približne na desať mesiacov. Desať mesiacov vody, rybolovu, húpania a občas nejaký ten ostrov. Najväčším nebezpečenstvom bude ponorka. Izolácia, uzatvorený priestor a dvaja ľudia na palube, budú skúškou prežitia.

A prečo to všetko podstupovať? Nesnívali sme predsa kedysi ako deti s Julesom Vernom a jeho hrdinami knihy Dva roky prázdnin? Spútaný systémom si zabúdame plniť naše skutočné sny. Život je iba o voľbách, rozhodnutiach, ktoré nám určujú náš osud. Vzdať sa jedného, neznamená koniec, ale začiatok niečoho nového. Pre nás to znamená začiatok veľkého dobrodružstva…

Vlado Horňák

PLÁN PLAVBY
[table cols=”Etapa 1,Anglicko – Taliansko” data=”Odchod do Anglicka,
30.7.2015 – letecky z Brna do Londýna –  stade busom do Penzance (JZ Anglicka),Vyplávanie,
1.8.2015 Penzance – Anglicko,Trasa 1. etapa, Vyplávanie z Penzance – Anglicko (Normanské ostrovy – potom pobrežie Francúzska – krížom cez Biskajský záliv k Španielskému pobrežiu – ďalej okolo pobrežia Portugalska – Gibraltar – Stredozemné more – Korzika – Sardínia – Talianko – Janov,Trvanie, Predpoklad cca 6 týždňov, Koniec 1.etapy, Predpoklad – polovica septembra 2015 Janov – Taliansko, Kapitán, Jirka –  Autor a organizátor výpravy plavby okolo sveta, Posádka 1.etapy, Vlado – Pavel – Tomáš – Ondra”][/table] [table cols=”Etapa 2,Taliansko – India – okolo Afriky” data=”Vyplávanie, Taliansko 1.10.2015, Trvanie, Predpoklad 8 mesiacov, Trasa, Taliansko – späť okolo Sardínie a Korziky – Gibraltar – pobrežie Maroka – preplavba na Kanárske ostrovy – ďalej okolo Afriky na Kapverdské ostrovy – ostrov Ascention – ostrov Sv. Helena až k Mysu dobrej nádeje – ostrov Madagaskar – ostrov Reunion – Britské ostrovy – Srí Lanka – India, Koniec 2.etapy, Máj 2016,  Kapitán,
Jirka –  Autor a organizátor výpravy plavby okolo sveta, Posádka 2.etapy, Vlado”][/table]


.

BM: Ustekana sobota