V liste adresovanom vedeniu ŽSSK okrem iného píše: „…Malacky ležia na dôležitej železničnej tepne Bratislava – Brno – Praha s nadviazaním na smery Budapešť a Berlín. Naše mesto však nemá rýchle železničné spojenie s hlavným mestom SR ani s Brnom, keďže tu od decembra 2012 nezastavujú medzinárodné rýchliky. Toto rozhodnutie považujem za nešťastné z niekoľkých dôvodov. Predovšetkým ide o komplikáciu pre študentov či pracujúcich, ktorí cestujú do Brna. Buď musia nasadnúť na rýchlik už v Bratislave, alebo sa osobným vlakom odviezť do Kútov, kde môžu prestúpiť na rýchlik.“

Foto: Ivan Wlachovský, Vlaky.net
Foto: Ivan Wlachovský, Vlaky.net

Primátor tiež uvádza, že pred decembrom 2012 sa Malačania dostali do Brna približne za hodinu, avšak momentálne na tú istú vzdialenosť potrebujú dvojnásobný čas. „Takéto obchádzanie si Malacky nezaslúžia. Sme okresným mestom, centrom Dolného Záhoria a spádovým mestom pre oblasť s približne 70 tisíc obyvateľmi,“ píše v liste J. Říha.

Juraj Říha preto žiada generálneho riaditeľa ŽSSK o prehodnotenie rozhodnutia o zrušení zastávky pre medzinárodné rýchliky. Za Malacky ponúkol pomoc a súčinnosť v akejkoľvek oblasti.

Ľubica Pilzová


.

BM: Ustekana sobota