Slovenský hydrometeorologický ústav ponechal výstrahu tretieho stupňa pre tropické horúčavy až do konca týždňa.

rieka_morava_bez_vody_brodské
Z koryta rieky Morava sa vytráca voda. Brodské (10.8.) Foto: Záhorí.sk

Desiatky obcí na Záhorí sú počas dňa bez pitnej vody
Verejné vodovody sú bez vody a v niektorých obciach je tlak vody veľmi nízky. Kuriózna situácia nastala v sobotu v obci Moravský Svätý Ján. Niekoľko hodín tam z dôvodu požiaru v Sekuliach nemala časť obce vodu. Hasiči sa museli pri hasení napojiť na verejnú vodovodnú sieť a odčerpali tak zo systému podstatné množstvo vody.

Niektoré rieky sú pred vyschnutím
Hladina rieky Morava je v niektorých miestach na svojom historickom minime. V Brodskom nameral v pondelok (10.8.) SHMÚ len 15 centimetrov v Záhorskej Vsi dokonca len 4 cm.

poziar_sekule_zasah_hasici
Požiar na poli za Sekulami (8.8.) Foto: Záhorí.sk

Výstraha pred požiarom stále trvá
Hasiči v okrese Senica zasahovali v minulom týždni 9-krát: 8-krát požiar: 1 požiar budovy, 1 požiar osobného motorového vozidla a 6 požiarov poľnohospodárskeho porastu (strnisko, slama, seno), resp. požiar porastu drevín a suchej trávy. V okrese Skalica zasahovali pri požiaroch 2-krát: 1 požiar strniska na poli a 1 požiar smetného kontajnera. Záhorí.sk informoval Tomáš Bílik z HaZZ Trnava.

poziar_sekule_vyprahnuta_zem
Vyprahnuté pole po požiari v Sekuliach (8.8.) Foto: Záhorí.sk

Leto u nás bude ako v Stredomorí – horúce a suché
“Tohtoročné leto je ochutnávkou toho, čo v polovici storočia bude na Slovensku celkom bežné, pričom hlavným problémom bude voda.” napísal klimatológ Jozef Pecho pre Denník N.

POZOR: Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Nezabúdajte na pitný režim. Dospelý človek by mal denne vypiť viac ako 2 litre vody. Odporúča sa piť nesladené a nesýtené nápoje, najlepšie čistú vodu a vyhýbať sa alkoholu a energetickým nápojom. Hneď z rána vyvetrajte dom/byt a zatemnite okná roletami a žalúziami, aby ste zabránili prenikaniu slnečných lúčov. Počas horúčav sa musia mať na pozore hlavne deti, starší a chorí ľudia –  nevykonávajte namáhavé telesné aktivity.


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota