V dnešnej dobe, kedy sa úspech dá kúpiť za peniaze, existuje v Holíči začínajúci raper, ktorý svoj úspech buduje poctivo a tvrdo.

dominik-parak-titanic-holic-2

Je neskutočné množstvo ľudí čo chcú robiť hudbu, no ich snaha končí pri slove chcieť. On si za svojim snom ide čo mu sily dovolia, pracuje na sebe a neustále sa zdokonaľuje. Jeho videoklipy, kvalita hudby či texty smerujú nahor. Jeho skromnosť je obdivuhodná. Rapuje predovšetkým o falošnosti, o tom ako ľudia často krát negatívne reagujú na jeho tvorbu a o tom, ako sa nenechá utláčať. Vyjadruje svoj postoj k ľuďom, ktorí ho kritizujú.

Ahoj. Konečne sme sa skontaktovali ohľadom tak dlho pripravovaného rozhovoru. Moje prvé otázky budú smerovať k tvojmu umeleckému menu. Prečo si sa rozhodol vystupovať práve pod pseudonymom Titanic ? Chcel si tým povedať, že ty sa nepotopíš, alebo práve naopak, že všetko má svoj koniec a raz pôjde ku dnu ?
Ahoj, už si vlastne ani nepamätám ako prezývka vznikla, ale chcel som niečo originálne.
Myslím si, že prezývka Titanic ma dosť sama o sebe vystihuje.

Kto je vlastne Titanic? Čo všetko si ochotný prezradiť zo svojho súkromia?
Titanic je obyčajný chlapec z Holíča, vlastným menom Dominik. Chodí na SSOŠP v Senici a má 17 rokov. To je asi tak všetko čo by ste mali o mne vedieť.

Ktorých spevákov / raperov pokladáš za svoj vzor a uznávaš ich?
Tak najviac uznávaný raper z mojej strany je Strapo. V roku 2009 som absolvoval prvý rapový koncert z hľadiska fanúšika a bol to práve jeho. Už vtedy som cítil nejakú tú emóciu, že raz chcem aj ja mať ten pohľad z pódia na ľudí. A že či ho uznávam ? Najviac zo SK/CZ scény. Inak si počúvnem skoro všetkých – Moja reč, Kontrafakt, Momo, Zverina, DMS, Pil C…

Prvý song „ Písanie do beatu“ s videoklipom si zverejnil na Youtube v roku 2014. Vďaka nemu si sa dostal aj do môjho povedomia. S úspechom prišla veľká vlna kritiky. Bol si pripravený na odsudzovanie ľuďmi, ktorým sa nepáčila tvoja hudba a nemienili podporiť umelca, ktorý začína tvrdo od nuly? Spievaš v songu aj o tom, ako ľudia tvojimi textami opovrhujú a podľa nich nemajú žiadnu hodnotu. Doviedli ťa niekedy ich slová k pochybnostiam o svojich textoch?
No úplne prvý song na Youtube to nebol, ale bol to prvý videoklip. Áno čakal som na to odozvu s plnou dávkou kritiky, veď 16 r. chalan zo zapadnutého mesta Holíč nespravil stoka track. Bolo jasné, že budú na to ohlasy, či dobré či zlé. Klip splnil presný účel aký mal a sú to moje texty a názory za ktorými som si stál a stáť budem.

dominik-parak-titanic-holic

V piesni oznamuješ, že nepotrebuješ byť na vrchole, chceš sa len odlepiť odo dna a ísť hore. Postrehol si nejakú zmenu za dobu čo vystupuješ na Youtube? Napríklad, že ťa ľudia spoznávajú v kluboch alebo ti píšu, že tvoje songy majú pre nich význam?
Tak jasné sú ľudia, ktorí po mne pokrikujú a sú ľudia, ktorí za mnou slušne prídu a normálne pokecáme, poprípade im vysvetlím určité veci, ktoré v texte nechápali. Zmenilo sa to, ale len v určitom rozsahu za čo som momentálne rád. Prišli mi nejaké správy, ktoré ma povzbudili.

Vo februári 2015 vyšla tvoja nová skladba s názvom „Na odstrel“. Tvrdíš v nej, že si stále ten istý človek, stojíš si za tým aj dnes? Naskytol sa ti síce na hudobné pomery malý, ale predsa nejaký úspech, nezmenil ťa?
Ako som už písal, po tracku písanie do beatu som mal na triku nejaké tie narážky, tak som sa k tomu chcel trošku vyjadriť. Najviac ma hnevalo to, že ľudia rozprávali aké je to zlé a potom, keď ma videli tak za mnou prišli a začali mi podávať ruky a hovoriť mi opak. Som stále ten človek aký som aj bol a úspech? Ten ešte len teraz príde.

Práve v tomto songu si sa najviac opustil pri ľuďoch čo ťa kritizujú. Spievaš v ňom aj o svojom prvom koncerte. Ja viem, že ho už máš za sebou a svoju partu si mal dole pod pódiom presne tak, ako si chcel. Aké to bolo vojsť tam, postaviť sa pred ľudí a spievať ? Mal si problém s trémou?
Áno presne tak, prvý koncert v Holíči v klube R-Classic. Tréma bola hlavne pár hodín predtým, než som mal ísť vystupovať . Ale keďže sme boli práve u kamoša na byte, tak tam boli moji najbližší ľudia a podporovali ma. Tréma bola keď som už bol na pódiu, no po pár minútach som si to začal užívať.

V texte tejto piesne si spomenul progres, čo je názov v poradí už tretieho songu. Opäť spievaš o tom ako ťa ľudia rozoberajú. Vieš ako sa hovorí, že aj zlá reklama je reklama. Ak sa mám ja priznať, práve PRGRS sa mi z tvojej tvorby páči najviac. Bol podnetom na jeho napísanie nejaký konkrétny „hejt“?

Nejaký konkrétny „hejt“ to nebol, skôr som cítil posun oproti starým pesničkám, tak som napísal PRGRS.
Pieseň si dal von spolu s kvalitným videoklipom za ktorý by sa nemusel hanbiť nejeden priemerný raper. Vystupuje v ňom tvoja partia. Stoja za tebou a podporujú ťa naplno?
Podporovať ma podporujú, ale najviac si na nich cením, že mi vedia povedať kritiku na moju tvorbu. Horšie by bolo, ak by mi rozprávali, že je to mega a pritom by to bolo úplne na nič. Preto si radšej vždy počúvnem kritiku ako falošné názory ľudí.

Pred pár dňami uzrela svetlo sveta nová skladba #NIGHTxDAY, ktorú si naspieval s Herekkom. Singel je zatiaľ vonku len chvíľu, avšak nemám pocit že by nemal úspech. Chcem sa spýtať, či si sa nebál, že ťa budú ľudia ešte viacej kritizovať kvôli Herekkovi ? Ten práve cez leto vypustil spolu s DORDOBITCH von song s názvom SE-NIC-A, ktorý sa v momente stal námetom na kritiku pre neskutočne veľké množstvo Seničanov. Prišli s kvalitne prepracovaným videoklipom a štýlom hudby, ktorý nesadol všetkým. Priznám sa, patrím do skupiny ľudí, ktorým sa ich skladba páči, čiže som bola milo prekvapená z vašej spolupráce. Ako to máš ty v Holíči ? Podporujú ťa miestni?
Herekk má svoje kvality, ktoré oceňujem inak by som s ním track nespravil. V tracku opisujem svoje letné prázdniny, čiže najlepšie párty, ktoré som zažil. S trackom som spokojný čo sa týka z Herekkovej strany a tak isto aj z mojej. Skladba je krátko vonku takže nejaké extra ohlasy som na to nepočul.

POZOR PIESEŇ OBSAJUHE NESLUŠNÉ SLOVÁ

Ako si sa dostal k spolupráci s Herekkom?
Napísali sme si na facebooku a dohodli sa.

Čo plánuješ ďalej ? Príde ďalšia sólová skladba alebo sa spojíš opäť s niekým?
Chcel by som začať pracovať na Ep-čku, ale nebudem viac prezrádzať. Sólové skladby určite budú tak isto ako aj featy.
Moja posledná otázka bude smerovať k tvojim ambíciám. Ako ďaleko chceš zájsť a čo chceš dokázať?
Chcem zájsť čo najďalej sa bude dať, aj keď nie je to také ľahké ako to vyzerá.

Ďakujem za rozhovor.
Ďakujem aj ja.

Autor: Vivienne Zuščíková


.

BM: Kralici