Pripravené zabíjačkové dobroty – jaternice, jelitá, tlačenka i opekané prasiatka – sa minuli rýchlosťou blesku. A tak niektorí návštevníci, ktorí na podujatie zavítali neskôr, zostali trocha sklamaní.

oktoberfest-malacky-primator-juraj-riha
Prvý Záhorácky Októberfest otvoril primátor Malaciek Juraj Říha, Foto: Stanislav Osuský, Malacky.sk

Náladu im hádam vylepšilo pivo, ktoré na akcii tieklo potokom. „O 13-tej sa minuli všetky zabíjačkové špeciality. Na podujatie sme pripravili výrobky z 20 prasiat a nečakali sme taký obrovský záujem. O tri týždne preto usporiadame zabíjačku a opäť pripravíme pochúťky z dvadsiatky prasiat. Všetkých Malačanov srdečne pozývame,“ hovorí organizátor podujatia Branislav Orth.

prvy-oktoberfest-malacky-2
Foto: Stanislav Osuský, Malacky.sk

V samostatnom stane sa predstavilo 8 pivovarov, ktoré predstavili 50 pivných špecialít. Zo záhoráckych pivovarov mohli návštevníci ochutnať domáceho Muádka,  pivá z minipivovaru Šandorf v Prievaloch či Stramáka zo Senice. Hosťami boli aj pivovary Karpat z Trnavy, Březňak zo Severných Čiech a Radničný pivovar z Jihlavy. „Väčšina pivovarov predala všetko pivo a niektorí museli dopĺňať zásoby aj niekoľkokrát počas dňa,“ prezradili organizátori.

„Som veľmi spokojný s tým, ako to dopadlo. Bál som sa termínu, počasia a toho, že nám niečo zásadné zlyhá, čo sa až na pár výpadkov elektrickej energie nestalo. Ľudia prichádzali počas celého dňa a myslím, že odchádzali spokojní. V závere sa dokonca rozprúdila spontánna tanečná zábava,“ hovorí B. Orth.

V programe, ktorý bol naplánovaný do 21. hodiny, sa predstavili viacerí hudobníci: tanečná ľudová muzika Bečkovi chlapci, Polák Band zo Stupavy, muzika Osička z Moravy, folková skupina Jara Chrupku, Olympic Revival, folková muzika Osudy a Cimbalofka Leváranek z Veľkých Levár.

prvy-oktoberfest-malacky
Foto: Stanislav Osuský, Malacky.sk

Branislav Orth: „Rád by som sa touto cestou poďakoval ľudom, ktorí mi pomáhali pripraviť a zorganizovať celú akciu, hlavne samotné postavenie a zloženie areálu bolo veľmi náročné. Väčšina z nás pracovala viac ako 50 hodín bez spánku a išli sme na doraz. Chcem poďakovať aj mestu za spoluprácu, primátorovi, mestským médiám, partnerom festivalu, zvukárom, moderátorovi, spoločnosti Berto, susedovi Spuchlákovi, kapelám a samozrejme pivovarníkom. Máme veľmi pozitívne reakcie a už teraz sa tešíme na budúci ročník, ktorý sa uskutoční v septembri 2016.“

N. Jánošová


.
Toto je čítané

Čo prináša 16. číslo Záhoráka

16. číslo najčítanejšieho regionálneho týždenníka opäť prináša udalosti zo Záhoria, ktoré stoja…

BM: Ustekana sobota