O bližšie informácie sme požiadali riaditeľku Mestského centra kultúry Janu Zetkovú.

Foto: Otano, Malacky.sk
Foto: Otano, Malacky.sk

Akú tvár dostanú tohtoročné Adventné Malacky?
Novú, a verím, že veľmi zaujímavú. Hlavný programom tohtoročných Adventných Malaciek budú vianočnévtrhy, ktoré sa v posledných rokoch v Malackách nerobili. Hlavný program Adventných Malaciek sa presúva zo Zámockého parku do centra mesta. Tento priestor sme si vyskúšali počas Malackej šošovice, zrazu veteránov, Hambáljarmoku i tohtoročného Dňa detí. Dostali sme množstvo pozitívnych ohlasov, a preto sme sa rozhodli, že obyvatelia a návštevníci nebudú musieť ísť za programom do Zámockého parku, práve naopak. Program príde za nimi do centra, na veľké parkovisko na Mierovom námestí.

Program v týchto dňoch už finalizuje. Ako bude koncipovaný?
Hlavné body Adventných Malaciek, na ktoré sme boli zvyknutí, zostávajú. To znamená, že podujatie slávnostne otvoríme v prvú adventnú nedeľu, teda 29. novembra. V Kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie vystúpi spevácky zbor sakrálnej hudby APOLLO a Schola Gregoriana Bratislavensis. V rámci tohto koncertu zapálime prvú sviecu na mestskom adventnom venci, ktorý bude počas celého adventu umiestnený v priestoroch mestského úradu. Hneď po koncerte rozsvietime i mestský vianočný strom. Aby si na svoje prišli i priaznivci kultúrnych podujatí v Zámockom parku, tradičné stretnutie s Mikulášom sa bude konať práve tam. V sobotu 5. decembra podvečer sa deti i dospelí môžu tešiť na happeningové podujatie plné anjelov, čertov a, samozrejme, i na príchod Mikuláša. Darčekom pre malých i veľkých bude okrem sladkostí určite ohňostroj a koncert mladého speváka Martina Haricha, superstaristu, ktorý nám urobil dobré meno ako úspešný spevák v britskej speváckej šou X faktor. Hlavný program tohtoročných Adventných Malaciek sa namiesto adventných nedieľ sústredí do 4 dní v čase od 17. do 20. decembra (štvrtok – nedeľa). Ako som už spomínala, bude na Mierovom námestí a jeho súčasťou bude aj historicky prvá vianočná dedinka s vianočným jarmokom v Malackách. Adventné Malacky skončíme – síce už po advente, ale tradične – Trojkráľovým koncertom. Bude 6. januára takisto v kostole a predstaví sa Slovenské kvarteto s hosťami Pavlom Bognárom a našou rodáčkou, speváčkou Monikou Masarovičovou.

Na aké vystúpenia sa môžeme tešiť v rámci vianočných trhov?
Štvordňový hlavný program pripravujeme tak, aby si každý návštevník našiel „to svoje“. Každý deň vystúpia naši najmenší zo škôlky a prvého stupňa základných škôl, zo ZUŠ, CVČ, FS Macejko, ale Malačanov určite potešia aj vystúpenia Maroša Banga, Otta Weitera s Andreou Fischer, Gizky Oňovej, speváckeho zboru Technik, ľudových muzík Muzička a Hrdličky či skupín Fragile a Vidiek. Zároveň by som rada zdôraznila, že budeme rešpektovať čas konania svätých omší. Vtedy bude vianočnou dedinkou znieť reprodukovaná tichá hudba.

Snáď môžeme Malačanom prezradiť, že prídu aj hostia zo zahraničia…
Áno, veľmi sa tešíme, že pozvánku prijali zástupcovia našich partnerských miest Veselí nad Moravou, maďarských Albertirša a Sarvaš a rakúskeho Gänserndorfu. Niektoré z nich sa nám predstavia aj prostredníctvom svojich kultúrnych zoskupení.

Adventné Malacky – to je každoročne aj množstvo sprievodných podujatí. Bude to tak aj tento rok?
Presne tak. Obdobie od prvej adventnej nedele až do Troch kráľov bude nabité kultúrnymi podujatiami. Pripravujú ich deti z materskej školy, základných škôl, ZUŠ, CVČ či členky tanečného štúdia Saltatrix. Slávnostné chvíle určite spríjemní i filmový prenos vystúpenia Luskáčik v podaní baletu svetoznámeho divadla Boľšoj teatr z Moskvy. Môžeme sa tešiť i na množstvo premiérových filmových rozprávok a pre priaznivcov výtvarného umenia je už tradične pripravená vianočná výstava Art Clubu 2002 v MCK Malacky. Bude toho ešte viac, tešíme sa na advent a verím, že rovnako ňsa tešia aj Malačania a návštevníci mesta.

Za rozhovor ďakuje Ľubica Pilzová, Zdroj: Malacky.sk


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota