DOPLNENÉ o reakciu ZSSK na náš článok! Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila v stredu (25.11.) novú službu pilotne na troch vybraných linkách (tratiach). Cestovať na nový druh lístka môžu aj Záhoráci na trase Kúty – Trnava a späť.

sms-listok-zeleznice-slovakrail
Ilustračné foto Slobakrail.sk

Neprehľadne a nevýhodne (na záver článku doplnené stanovisko ZSSK)
„Zavádzame SMS lístky ako novú možnosť na bezproblémové a rýchle zakúpenie cestovných dokladov. “ uviedol Jozef Schmidt, riaditeľ Úseku obchodu ZSSK v tlačovej správe. Opak je však pravdou. Kuklovčan cetujúci do Trnavy si môže kúpiť cestovný listok zaslaním SMS. Lístok za 44 centov má platnosť len 8km počas 30 minút. Následne si musí vo vlaku od sprievodcu kúpiť nadväzný lístok. V prípade, že si Šaštínčan pri ceste do Trnavy nestíha kúpiť lístok môže tak urobiť pomocou SMS správy za 1,80 € (obyčajný lístok). Platiť mu bude do 20km po dobu 60 minút. Pre ďalšiu cestu si však opäť musí dokúpiť lístok vo vlaku od sprievodcu. Cena  v stanici kde sa lístky predávajú je vyššia.

Kúpa lístku v troch krokoch

  1. Do textu SMS zadáte písmeno podľa toho, aký typ lístka si chcete zabezpečiť. Telefónne číslo zvolíte podľa toho, z ktorej stanice nastupujete. Každá stanica má pridelené svoje číslo. Odošlete SMS,
  2. Do vášho telefónu príde približne do 2 minút SMS s lístkom, s ktorou môžete nastúpiť do vlaku,
  3. Pri kontrole sa preukážete SMS lístkom. Ak cestujete ďalej, dokúpite si cestovný doklad na ďalšiu cestu.

Druh a cena lístka

Text SMS

Ak nie je dostupný predaj lístkov v pokladnici

Ak je dostupný predaj lístkov v pokladnici

do 8 km/30 minút (bezplatný 180 minút bez obmedzenia km)

do 20 km/60 minút (bezplatný 180 minút bez obmedzenia km)

obyčajný

A

0,44 €

1,80 €

zľavnený

Z

0,30 €

1,30 €

bezplatný

B

0 €

0,80 €

bicykel a batožina

X

1,50 €

1,50 €

SMS s návodom

INFO alebo HELP

0 €

0 €

zeleznice-sms-listok-kuty-trnava

Zoznam staníc s číslami pre SMS lístok

Km Názov stanice SMS číslo stanice Obsadenosť
0 Trnava 22200 O/N
4 Trnava predmestie 22797 N
9 Šelpice 22739 N
13 Klčovany 22317 N
15 Boleráz 22039 N
19 Bíňovce 22033 N
22 Smolenice 22688 N
25 Buková 22074 N
34 Cerová – Lieskové 22086 N
36 Jablonica 22274 N
45 Senica 22664 O/N
50 Šajdíkové Humence 22732 N
56 Borský Mikuláš 22042 N
60 Šaštín – Stráže 22738 N
66 Kuklov 22368 N
68 Kúty 22371 O/N

SMS lístok je cenovo porovnateľný s lístkami bežne kupovanými v pokladnici. „Vyššou cenou je spoplatnený SMS lístok, ak sa nastupuje v stanici s otvorenou pokladnicou,“ spresnil Jozef Schmidt. Cena aj dĺžka časovej platnosti SMS lístka je určená dvoma situáciami – či cestujúci nastupuje v neobsadenej stanici (nie je práve dostupný predaj lístkov v pokladnici) alebo v obsadenej stanici (je práve dostupný predaj lístkov v pokladnici).

Informácie o SMS číslach staníc, ako aj postup používania novej služby sú dostupné na konkrétnych staniciach aj vo vlakoch na pilotných linkách prostredníctvom plagátov, nálepiek či propagačných letákov. Takisto na internetovej stránke ZSSK.

 

DOPLNENÉ o reakciu ZSSK na náš článok (1.12. 2015):

SMS lístok prináša cestujúcim väčší komfort
SMS lístok je prioritne určený na cestovanie na kratšiu vzdialenosť. Cestujúci so SMS lístkom však pohodlne cestuje aj na dlhšiu vzdialenosť, než je preň stanovená.

Prečo je cestovanie so SMS lístkom komfortnejšie?
SMS lístok predstavuje pre cestujúci ch pohodlnejšie a komfortnejšie cestovanie ako bolo cestovanie do jeho zavedenia. Cestujúci v malých staniciach, kde neexistuje klasický predaj (tzv. neobsadené stanice, sms lístok do 8 km a max 30 min platnosť), museli vždy po nastúpení do vlaku aktívne vyhľadávať vlakvedúceho, aby získali lístok. Prvé minúty po nastúpení si teda museli aktívne zabezpečovať lístok namiesto riešenia pohodlného zaujatia miesta. Ak tak neurobili, dostávali sa do postavenia čierneho pasažiera a platili drahšie lístky – prirážky za nákup lístka vo vlaku.
So SMS lístkom cestujúci pohodlne sedí vo vlaku a čaká na príchod vlakvedúceho. Doriešenie jeho lístka preberá dopravca. Pri kratšej vzdialenosti mu SMS lístok vlakvedúci skontroluje, pri dlhšej vzdialenosti mu pri kontrole SMS lístka vystaví nadväzný lístok bez prirážky. Doriešenie situácie v prípade, že vlakvedúci prichádza k cestujúcemu až po ubehnutí kilometrickej vzdialenosti SMS lístka, je na strane dopravcu. Cestujúci žiaden postih nemá.
To isté platí aj pre cestujúcich zo staníc, kde je predaj lístkov v pokladnici (tzv. obsadená stanica, lístok na 20 km a max 60 min). Ide o cestujúcich, ktorí nechcú čakať v rade pred pokladnicou, prípadne pribiehajú k vlaku na poslednú chvíľu. Aj títo cestujúci si doteraz museli kúpiť lístok vo vlaku s tým, že museli aktívne vyhľadať vlakvedúceho. So SMS lístkom cestujú oveľa komfortnejšie – usadia sa na miesto. Ak cestujú ďalej, než je vzdialenosť uvedená na SMS lístku, nadväzný lístok dostanú od vlakvedúceho, bez akejkoľvek prirážky, pri prvej kontrole SMS lístka. Doriešenie situácie v prípade, že vlakvedúci prichádza k cestujúcemu až po ubehnutí kilometrickej vzdialenosti SMS lístka, je na strane dopravcu. Cestujúci žiaden postih nemá.

Ceny SMS lístkov sú výhodné
Cestovanie so SMS lístkami je v porovnaní s doterajšími pravidlami cenovo výhodnejšie.
Pri ceste z neobsadenej stanice platí cestujúci za SMS lístok rovnakú sumu alebo menej ako za lístok kupovaný doteraz – až na palube vlaku (je teda lacnejší ako lístok kúpený vo vlaku bez prirážky pri aktívnom vyhľadaní personálu ZSSK). Pri cestách na 6 – 8 km je pritom SMS lístok (vrátane doplatku za nadväzný lístok) dokonca lacnejší, cenovo výhodnejší ako cenníková cena.
Pri ceste z obsadenej stanice má SMS lístok vyššiu cenu, ale stále je výhodnejší ako doteraz. SMS lístok je totiž lacnejší ako lístok kupovaný vo vlaku (pri ceste z obsadenej stanice sa vždy platila minimálna prirážka 1,50 € alebo 3 €). Inak povedané tam, kde sú otvorené pokladnice, dostal cestujúci novú možnosť – SMS lístok, ktorý je o niečo drahší ako lístok z pokladnice, ale stále výrazne lacnejší ako lístok kupovaný až v pohybujúcom sa vlaku.

Diana Dúhová
Špecialista na externú komunikáciu, Odbor komunikácie ZSSK


.

BM: Ustekana sobota