Napäté rodinné vzťahy, neznesiteľné teplo, blízkosť smrti. Taká je atmosféra Dúm najnovšej pripravovanej inscenácie Záhoráckeho divadla, ktoré netradične siahlo po dráme Dom Bernardy Alby (po záhorácky Dúm Bernardy Alby) od španielskeho autora Federica Garcia Lorcu.

dum-bernardy-alby-zahoracke-divadlo-senica

Tento Andalúzan začal písať divadelné hry až po nástupe na univerzitu a jeho blízkymi priateľmi boli známy filmový režisér Luis Buňuel a surrealistický maliar Salvádor Dalí. Inšpirácia surrealizmom sa napokon prejavila aj v Lorcových dielach. Rád používal také symboly ako mesiac, kôň, či dokonca aj krv, ktoré predstavovali zmyselnosť, plodnosť ale v niektorých prípadoch naznačovali aj smrť. S obľubou sa venoval vo svojich hrách aj téme prírody a jej vplyvu na človeka, či témam slobody a manipulácie. A práve tie rezonujú v hre Dom Bernardy Alby. Uväznené sestry v dome svojej panovačnej matky sa z neho snažia rôznymi spôsobmi vyslobodiť a nechcú sa zmieriť s nemennosťou svojho smutného osudu. Psychicky chorá stará mama našla svoj únik v šialenosti a slúžky, ktoré poznajú rodinné tajomstvá, očakávajú „príchod búrky“.
Ako sa jednotlivé ženské postavy vyrovnajú s bezvýchodiskovou situáciou uvidíte v nedeľu 29. novembra o 19:00 hod. v Dome kultúry v Senici.

Dúm Bernardy Alby – španielska tragédia po záhorácky, nedela 29.11. o 19:00 DK Senica

Posted by Záhorácké divadlo on 23. november 2015

Autor: Federico Garcia Lorca
Úprava do záhoráčtiny: Miroslava Zuščíková
Réžia a scéna: Ivan A. Fodor
Úprava textu a dramaturgia: Laura Nemečkayová
Kostýmy: Eliška Šefčíková
Hudba: Peter Kavický, Viera Šusteková, Richard Havel
Hrajú: Bernarda Alba – Ivona Bolebruchová, Poncia – Helena Tuláková, Angustias – Miroslava Zuščíková, Adela – Anna Reptová, Martirio – Miroslava Orthová, Magdaléna – Iveta Fodorová, Mária Jozefa – Naďa Gromová, Slúžka – Elena Čambalová
Premiéra 29. novembra 2015 o 19:00 Dom kultúry Senica

Ďalej: Potvrďte svoju účasť na Facebooku


.

BM: Kralici