V pondelok 12. júla o 15.43 hod. bol na operačné stredisko OR HaZZ v Skalici ohlásený požiar v priestore lesa pri obci Gbely v lokalite Piesky. Na miesto ohlásenia vyšlo vozidlo CAS 30 Iveco a dvaja príslušníci HaZZ z hasičskej stanice v Holíči. Počas jazdy operačné stredisko oznámilo ohlásenie požiaru aj jednotke z hasičskej stanice v Kútoch ktorá vyslala na miesto vozidlo CAS 32 T815 a troch príslušníkov. Zároveň bola povolaná jednotka OHZ Gbely.

Po príchode na miesto bolo zistené, že horí lesný porast po ťažbe o rozlohe 50×50 metrov. Na mieste už zasahovala jednotka OHZ Gbely s CAS 32 T 148 a štyria členovia. Prieskumom bolo zistené, že požiar bezprostredne neohrozuje lesný porast v blízkosti. Boli nasadené 2C a 1B prúd a zároveň bolo zabezpečené dopĺňanie vody z vozidla hasičskej stanice Kúty. Požiar bol o 16.29 hod. lokalizovaný.

Deti utekali z miesta požiaru
Na mieste sa nachádzal lesník, ktorý videl pri obchôdzke utekajúce deti z miesta a následne zbadal požiar, ktorý ohlásil. Na miesto požiariska sa dostavili tiež pracovnici lesnej správy ktorý uviedli, že nakoľko požiar nezasiahol zdravý porast vznikla minimálna škoda. Požiar bol aj za pomoci jednoduchých hasiacich prostriedkov o 17.05 hod. zlikvidovaný. Veliteľ zásahu rozhodol o zotrvaní jednotky OHZ Gbely na mieste do 18.00 hod. Bolo rozhodnuté, že miesto požiariska budú monitorovať aj pracovnici lesnej správy. Po ukončení všetkých činnosti sa jednotky HaZZ vrátili do svojich základní o 18.15 hod.

mjr. Mgr. Ivan Peťko


.

BM: Ustekana sobota