V stredu (9.12.) sa z Centra voľného času v Malackách ozývalo búchanie, tlčenie, lomoz a buchot.

cvc-centrum-volneho-casu-malacky-technika-nas-bavi

Predvianočný čas sme si totiž spestrili zaujímavou činnosťou s prakticko-technickým nádychom. Zorganizovali sme pre deti dopoludnie s názvom Technika nás baví. Jednalo sa o projekt s finančnou podporou Nadácie SPP, ktorého cieľom bolo naučiť deti „obracať sa“ v živote aj s využitím svojich technických a manuálnych zručností, zvyšovať a rozvíjať ich jemnú motoriku.
Na otázku, či okrem šikovného narábania s tabletom a telefónom dokážu tak zručne narábať aj s kladivom, klincami, či skrutkovačom, len nepatrná časť štvrtákov odpovedala kladne. 60 detí zo základnej školy Dr. J. Dérera v Malackách sa preto v priebehu dopoludnia vystriedalo na troch Cvečko-technických stanovištiach.
Školáci sa pomocou kladiva pokúšali zatĺcť klince do drevenej doštičky. Ako však potom dostať klinec von? Stačilo použiť kliešte, silu a trochu rozumu. Ak sa im nedarilo do dreva klinec zapichnúť, mohli si pomôcť priebojníkom, ktorý im vytvoril dierku pre úspešný začiatok zdarného konca.
Ďalšia skupinka detí si vyskúšala prácu s malým, či veľkým krížovým skrutkovačom. Krútili, krútili, až nakrútili háčiky do ozdobeného, vopred pripraveného dreveného vešiaka. Kto túto úlohu zvládol a dotiahol (skrutky) až do konca, za odmenu si mohol temperovými farbami vymaľovať dreveného motýlika na pamiatku.
Nasaď si okuliare, navleč si rukavice, do ruky vezmi pílku a poďho píliť drevo. V technickej dielni si deti metrom odmerali stred drevenej doštičky, vložili do zveráka a pílkou prepílili na dve rovnaké časti drevo, ktoré nám sponzorsky poskytla Píla Veľké Leváre. Na konci bolo treba znova metrom skontrolovať, či vytvorili naozaj 2 rovnaké polovice. Poviem Vám, tu sa všetci naozaj dobre zapotili. Žeby bolo treba viacej sily…?
Každopádne vôňa dreva sa šírila široko-ďaleko, čo bolo veľmi príjemné. Pripomínalo nám to čas blížiacich sa Vianoc. Preto, až sa občerstvili vianočnými koláčikmi a čajom, si všetci z tohto podujatia odniesli spomienku v podobe vlastnoručne vyrobených darčekov. A práve o to nám išlo. ….vlastnoručne vyrobených….Tí, ktorí vedeli narábať s takýmito nástrojmi sa zdokonalili a tí, ktorí ich držali možno prvý raz v živote sa niečo nové naučili. Snáď si už dokážu doma zavesiť na stenu obraz, či zatĺcť klinec úplne sami.
Naším sponzorom a podporovateľom ešte raz pekne ďakujeme.

Viktoria Krajčírová


.

BM: Ustekana sobota